Rétvári a kórházban hagyott csecsemők ügyéről: A kormány elkötelezett a családbarát értékrend mellett

2024. október 15. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend és szemlélet mellett, és ennek megfelelően támogatja a kórházban hagyott gyermekek helyzetének mielőbbi rendezését – válaszolta DK-s képviselők írásbeli kérdésére Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

Az elmúlt hetekben bejárta a médiát, hogy nagyjából 280-300 elhagyott csecsemő van kórházban. Ez a szám a Gyermekjogi Civil Koalíció felmérése szerint tavaly még 50-100 volt, vagyis egy év alatt három-hatszorosára nőtt.

Földi Judit és Gy. Németh Erzsébet eredetileg Pintér Sándor belügyminisztertől szerették volna megtudni, miért hagyja a kormány, hogy a kórházakban hagyott csecsemők nevelőszülők helyett a kórházak csecsemőosztályán éljenek. Arra is kíváncsiak voltak, hogy:

  • hány kórházban hagyott csecsemő volt a magyar kórházak csecsemőosztályain 2024. augusztus 31-én?
  • Hány csecsemőt hagytak a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház csecsemőosztályán 2024-ben?
  • Hány csecsemőt hagytak a budapesti kórházakban 2024-ben?
  • Mit kíván tenni a kormány az elfogadhatatlan helyzet mielőbbi megoldása érdekében?

Ezekre konkrét válaszokat nem kaptak, de Rétvári kiemelte: minden gyerek alapvető joga, hogy vér szerinti családjában nőhessen fel, és a családközpontú gyermekvédelem elve éppen az, hogy akiknek ez nem lehetséges, nevelőszülőkhöz kerüljenek.

Ezután az államtitkár sorra vette a kormány örökbefogadást megkönnyítő, családbarát intézkedéseit.

Például:

  • 2024 júliusától egy törvénymódosítás miatt az örökbeadáshoz már nincs szükség annak a szülőnek a hozzájárulására, aki a gyerekét közvetlenül a születés után az egészségügyi intézményben hagyja. Most már az eljárás megindításához elég, ha hat hétig nem jelentkezik a szülő. Rétvári szerint ennek hatására lerövidül az örökbefogadáshoz vezető idő.
  • A nevelőszülői ellátást is fejlesztették: 2022 és 2024 közötti minimálbér-emelés 59,4 százalékos emelkedést jelentett a nevelőszülők díjazásában.
  • A kormány szerint 2014 óta a nevelőszülők létszáma folyamatosan emelkedik, ami igazolja, hogy az eddig megtett intézkedések sikeresek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!