Kilép a Jobbikból és visszavonul a politikától Gyöngyösi Márton

2024. október 15. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Búcsúzom. A párttól és belátható időre a magyar belpolitikától és közélettől egyaránt” – írja Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton, a Jobbik volt elnöke, korábbi EP-képviselője.

A Facebookra kitett közleményében úgy fogalmaz, a legnagyobb veszély az, ha a párt új elnöksége a közel egy évtizede képviselt néppárti, konzervatív politika útjáról letérve visszatér megjelenésében, hangszínében, üzeneteiben a „régi” Jobbik útjára. Ezzel pedig „felkínálkozik az immár szélsőjobbra kitolódott rezsim szatellitjének szerepkörére”.

Ennek megjelenése már, hogy a párt elnöksége visszaváltoztatta nevét Jobbik-Konzervatívokról Jobbik Magyarországért Mozgalomra. „Ezzel a Jobbik vezetői a néppártosodást szúrták szíven, és ezzel láthatóan semmit nem értettek meg abból a folyamatból, amiért oly sokan küzdöttek a pártban közel egy évtizeden át.”

Gyöngyösi Márton azzal zárja posztját, hogy sebeket nem ad, vissza nem lő, és a jövőbeni egzisztenciáját elődeitől eltérően nem a volt közössége bírálására vagy „megszakértésére” fogja alapozni.

Gyöngyösi Márton már június végén bejelentette, hogy nem indul újra a párt elnöki posztjáért. 2022 nyara óta vezette a Jobbikot. A párt gyengén szerepelt a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választáson, mindössze 45 ezer szavazatot kapott a Jobbik EP-listája, ami az összes leadott voks kevesebb mint egy százalékának felel meg, szemben az öt évvel ezelőtti 6,63 százalékos eredménnyel.

Gyöngyösi Mártont akkor ismerhette meg a szélesebb közlemény, amikor 2012-ben képviselőként megtartott parlamenti beszédében azt mondta, ideje lenne listázni, hogy „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Később éles fordulatot vett politikai pályája, több interjúban is elnézést kért az elhangzottakért, kijelentéseit pedig utólag súlyosnak és szégyellnivalónak minősítette. 2023-ban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének meghívására széderesten vett részt a követségen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!