Békés Márton: Az észak-atlanti blokk nem a mi blokkunk

2024. október 15. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

Békés Márton szerint Magyarország nincs a helyén. A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója úgy véli, Magyarországnak nem való a nyugati szövetségi rendszer. A közmédia Kommentár Klub című műsorában ki is fejtette:

„A probléma az – most őszinte leszek –, hogy nem jó blokkban vagyunk. Ez a blokk, az észak-atlanti blokk, az értékrendszerünk szerint, az nem a mi blokkunk, mi mégis ebben vagyunk. Hogy ennek mi lesz a vége, az egy nehéz kérdés.”

A jelenetet Tompos Márton, a Momentum elnöke emelte ki a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a Fidesz valójában azt gondolja az országról, amit Orbán Balázs, Szijjártó Péter, Békés Márton. „Legszívesebben a NATO-ból és az EU-ból is kiléptetnék Magyarországot” – írta.

Békés ezzel a kijelentéssel ellentmondott Orbán Viktornak, ugyanis a miniszterelnök a strasbourgi európai parlamenti vitán azt mondta, Magyarország tagja a NATO-nak, így nem kell azon morfondírozni, mi lenne, ha mégsem lenne NATO-tag. „Hála Istennek azok vagyunk, benn vagyunk. Hosszú-hosszú évtizedeken keresztül mi voltunk a pufferzóna, nem volt könnyű, de túléltük. És most meg benn vagyunk a NATO-ban. Több mint 40-45 évbe tellett, de sikerült. Nem egyik napról a másikra történt. Megszenvedtük, és végül megtaláltuk a NATO-nak a békét adó kikötőjét. Tehát nincs ilyen kérdés, hogy mi lenne, ha nem lennénk NATO-tagok. Az a lényeg, hogy hogyan kell helyesen viselkedni, ha NATO-tagok vagyunk” – idézte Orbán válaszát a 444.

Magyarország helye a világban azután vált ismét aktuális kérdés, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner podcastjában párhuzamot vont az 1956-os forradalom és az orosz-ukrán háború között, majd azt találta mondani, hogy: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt.” Ezt a mondatot később még Orbán Viktor is politikai hibának nevezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!