Még mindig nem gyárt vakcinákat a debreceni oltóanyaggyár, pedig már 2022 vége óta működnie kellene

2024. október 11. – 09:31

Még mindig nem gyárt vakcinákat a debreceni oltóanyaggyár, pedig már 2022 vége óta működnie kellene
Pósán László fideszes országgyűlési képviselő, Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára (b-j) a Debrecenben épülő nemzeti oltóanyaggyár alapkőletételén 2021. szeptember 5-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is „előkészítési és tervezési” folyamatoknál tart a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár, amelynek a kormány eredeti ígéretei alapján már 2022 decembere óta kellene gyártania a vakcinákat – tudta meg a Népszava a Debreceni Egyetem tájékoztatásából.

A debreceni oltóanyaggyár alapkövét még 2021. szeptember 5-én tette le Palkovics László akkori innovációs miniszter. Akkor még azt ígérték, „jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben”. Palkovics akkor azt is mondta, a tervezett moduláris oltóanyaggyár évente mintegy 20 millió darab különböző típusú vakcinát tud majd előállítani. Az eredeti tervek szerint a gyárban licenc alapján gyártanának Covid-19 és influenza elleni vakcinákat. Ezzel párhuzamosan pedig a Debreceni Egyetemen dolgoznak magyar fejlesztésű oltóanyagon is, ezt szintén a debreceni üzemben gyártanák.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter 2023 tavaszán viszont már arról beszélt egy kormányinfón, egyelőre vizsgálják, mit lenne érdemes Debrecenben gyártani. Ezután nem sokkal pedig kiderült, hogy a gyár biztosan nem készít koronavírus elleni vakcinát, mert arra nincs szükség.

Mindezek ellenére a kormány az évek alatt folyamatosan növelte a kutatóüzemre szánt keretösszeget. A Népszava azt írja,

a költségvetési törvényben 2024-re 16,1 milliárdot különítettek el az oltóanyaggyárra.

A lap megkereste a Belügyminisztériumot azzal kapcsolatban, hogy áll az oltóanyaggyár megvalósítása, illetve végül milyen vakcinákat fognak gyártani a gyárban és mindez mikor kezdődhet el. Kérdéseikre a Debreceni Egyetemtől kaptak választ.

„A Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítása 2021 márciusában indult el a műszaki tervezéssel. A folyamatot az éppen tomboló Covid-járvány miatt minden érintett igyekezett felgyorsítani, de a korábban szokásos nemzetközi technológiai szállítási határidők többszörösére, 24-36 hónapra nőttek az alkatrészhiány, valamint a megnövekedett piaci igények miatt. A gyorsan változó körülmények, igények és növekvő árak mellett az eredeti költségvetési keretek megtartása érdekében többszöri átgondolással és újratervezéssel indult el a befogadó csarnoképület megvalósítása, ami 2022. december 15-re, a vállalt határidőre elkészült” – írja válaszában az egyetem.

Hozzáteszik, a járványhelyzet átalakulása miatt a „Debreceni Egyetem és az e célból általa létrehozott Oltóanyaggyár Zrt. a előkészítési, tervezési, K+F folyamatokat végez.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!