Folynak a tárgyalások arról, hogy a Nemzeti Oltóanyaggyárban Szputnyik V-t is gyárthassanak

2021. június 3. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és az orosz oldalról is nyitottság van arra, hogy a Debrecenben épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban gyárthassanak majd 2022 végétől Szputnyik V vakcinát, illetve más orosz oltóanyagokat is – jelentette be a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön kora délután, Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel történt egyeztetését követően.

Szijjártó azt mondta, hogy elvi megállapodás született arról, hogy Oroszország a Szputnyik V, illetve más orosz oltóanyagok gyártását is lehetővé teszi technikailag. A debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár fő profilja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyébként a hazai oltóanyag gyártása lesz, de mellette gyárthatnak majd másfajtát is, így akár Sinopharmot is.

A külügyminiszter azt is mondta, hogy a jövőben várhatóan növekedni fog a kereslet az oltóanyagok iránt, ezért megfelelő gyártási kapacitásra van szükség, ráadásul érdemes ezzel foglalkozni, ha Magyarország abból profitálni tud. Kitért arra is, hogy az orosz kormány döntése alapján június 10-től újraindulhat a menetrend szerinti légi közlekedés Magyarország és Oroszország, egyelőre üzleti vagy rokonlátogatási céllal fogadnak beutazókat. A védettségi igazolványok elfogadásáról még zajlanak az egyeztetések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!