Parlament előtt a Választási Földrajz javaslata a választási térkép módosításáról

2024. október 8. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az országgyűlés elé került a Választási Földrajz két kutatójának, Bódi Mátyásnak és Kovalcsik Tamásnak választókerületi rendszer felülvizsgálatáról szóló javaslatcsomagja. A törvényjavaslatot Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője nyújtotta be hétfőn. A parlament ugyanis a 2026-os választással kapcsolatban még idén december 31-ig módosíthat a választókerületek határain.

A szakértők javaslatcsomagját bemutató tanulmány még a KSH Területi Statisztika című tudományos folyóiratának júliusi számában jelent meg, de a Telexen is írtak róla, hogyan lehetne új és arányos választókerületi rendszerünk 2026-ban.

A Választási Földrajz szakértői szerint már 2022-ben is alaptörvény-ellenes keretek között választottuk meg az ország vezetőit. Tanulmányukban a legfontosabb ilyen tényezőre, a kerületek lakossági aránytalanságára mutatnak rá és megoldási javaslatokkal is szolgálnak. Javaslataikban egy új választókerületi beosztásra és annak felülvizsgálatát rendszeresen elvégző eljárásrendre tesznek javaslatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!