Ha többe kerül a fűtés, kevesebb lesz a móka-kacagás

2024. október 8. – 14:52

Ha többe kerül a fűtés, kevesebb lesz a móka-kacagás
Számukra fontos kérdés, hogy milyen lesz a téli időjárás, mondta Fejes József Balázs – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A hátrányos helyzetű diákok tanulmányi fejlődését segítő szegedi Motiváció Műhely Tanodája félmillió forintot szeretne összegyűjteni. Ezt a pénzt a téli fűtésre akarják fordítani. Félmillió forint, a tanodai gázszámla háromnegyedére lehet elég, ami persze függ majd a téli időjárástól is.

A Tanoda működéséről és arról tavaly már beszámoltunk, hogy hivatalosan egyre kevesebb a hátrányos helyzetű gyerek, mégis egyre többen szorulnak iskolán kívüli segítségre. A Tanodákból országszerte összesen 180 van, és minden évben 6-7 ezer diák tanulmányi előrehaladását támogatják az iskolán kívüli, a gyerekek számára önkéntes foglalkozások révén. Nagy figyelmet fordítanak a szövegértésre és a diákok általános képességfejlesztésére is: segítik megérteni a tananyagot, korrepetálnak, vállalkozói ismereteket oktatnak, vitaklubokat és kirándulásokat szerveznek, emellett szociális munkás, gyógypedagógus és pszichológus is támogatja a gyerekeket.

A Tanodák kapnak ugyan állami támogatást, ám annak értékéből sokat elvett az utóbbi években megugrott infláció, ami a KSH hivatalos adata szerint az előző két évben összesítve 32 százalékos volt. Ugyan időközben az állami támogatás is nőtt, de így sem fedez minden kiadást.

Az elmúlt években mindig egy picivel több lett a pénz, de az a baj, hogy már az elején sem volt elég minden költségünkre.

Így válaszolt Fejes József Balázs, a Motiváció Oktatási Egyesület elnöke kérdésünkre, hogy mi szükség az adománygyűjtésre. A közösség vezetője arra most nem számít, hogy ne tudnának télen fűteni, de ha a vártnál kevesebb pénzt gyűjtenek, vagy nagyon hideg lesz, akkor nem lesz elég pénzük vonzó programokra, kirándulásokra, és majd a nyári táborra. Azaz, ha drágul a fűtés, akkor kevesebb lesz a móka-kacagás.

Az állami térítések az utóbbi években így alakultak:

  • 2022-ben egy Tanoda az egész évre 13,5 forintos millió állami támogatáshoz 2 milliós kiegészítést,
  • 2023-ban a szintén 13,5 millióhoz már 4 milliós pluszt,
  • 2024-ben pedig a már 17,5 milliós alaphoz 1,6 millió kiegészítést kapott.

Fejes úgy véli, a pótlást azért „kiegészítésként” megcímkézve teszik hozzá az állami támogatáshoz, mert az így nem jelenti azt, hogy a pluszpénz majd jövőre is biztosan jár, azaz nem kötelezi a támogatót a következő évi emelésre.

Közben az állami támogatáshoz tartozó előírás, hogy a Tanodában heti 120 órában kell alkalmazottakat foglalkoztatni, általában felsőfokú végzettségű munkatársakat. Ez pedig azt jelenti, hogy az állami támogatásnak a 90 százalékra elmegy a bérekre. Ezen felül kell még kifizetni a számlákat, uzsonnát adni a gyerekeknek, eszközöket vásárolni, programokat szervezni, nyáron táborokat fenntartani, és hasonlók. Utóbbiakat már évek óta adományokból, pályázatokkal és önkéntes felajánlásokkal tudják fedezni, emellett az szja 1 százalékokat is gyűjtik.

A benzin, a gáz, és a hátrányos helyzet

A Motiváció Műhelynek a Szegedhez közeli, 3200 fős faluban, Balástyán is működik egy Tanodája, ezért sokba kerül nekik a benzin. Mivel a tanodai foglalkozások után a tanyavilágban már nincsen elérhető tömegközlekedés, a gyerekeket este haza kell vinni a tanyákra. Ezt két kis fogyasztású, 7 személyes autóval tudják megoldani, de így is egyre drágább a fuvarozás, mert az üzemanyag ára folyamatosan nőtt az utóbbi években.

A Tanodáknak előírás, hogy teakonyha is legyen a programok helyszínén Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Tanodáknak előírás, hogy teakonyha is legyen a programok helyszínén Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Szintén nagy érvágás, hogy a Tanoda a vállalkozásoknak számlázott áron kapja az energiát, így a lakossági árnak jelenleg a 3,6 -szorosát fizetik ki a gázért. Az áremelés óta már több levélben is közölték az energiaszolgáltatóval, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő civil szervezet nem egy tipikus vállalkozás, de erről eddig nem sikerült meggyőzni az MVM döntéshozóit. A szakmai körökben terjedő hírek szerint az országban csak egyetlen olyan Tanoda van a 180-ból, amelyik nem a vállalkozói árat fizeti az energiáért.

Viszonylag szerencsés, hogy a szegedi Tanoda egy nagyméretű önkormányzati lakásban működhet, így a piaci albérletárnál kevesebbet kell fizetniük. Ám a nagy belmagasságú lakás a korabeli fakeretes ablakaival nem energiatakarékos. A fűtése azért is sokba kerül, mert régi gázkonvektorok vannak a szobákban. Ezért mindig csak ott van meleg, ahol muszáj, a munkatársak egy közös irodában dolgoznak, a többi helyiséget pedig csak délutánra kell befűteni, amikor a diákok jönnek. Közben még azt is előírják az állami támogatáshoz kötött szabályok, hogy a Tanoda céljaira használt ingatlan mekkora és pontosan milyen legyen, egészen az olyan részletekig, hogy kötelező egy teakonyhát is fenntartani.

Az állami támogatást 30 diák ellátására nyújtja a kormány, de ennek nem pénzügyi, hanem inkább szakmai oka van: a tapasztalatok szerint a kiscsoportos foglalkozások hatékonyabbak, mint a nagyobb létszámúak, és a személyes jóviszony, a segítő-támogató légkör is kisebb közösségekben működik jól. Az utóbbi években a szabályok változása és az általános bérszínvonal emelkedése miatt „papíron” egyre kevesebb a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetűnek minősülő gyerek. Emiatt egyre nehezebb a hivatalosan elismert és támogatott célcsoporthoz tartozókat összegyűjteni a tanodáknak – miközben a valóságban egyáltalán nem csökkent az iskolán kívüli képességfejlesztésre szoruló gyermekek száma. Sőt a tanodák gyakran az államilag támogatott létszámnál sokkal több diáknak segítenek.

A pályázatokkal mindig sok a munka és a fejtörés

A Tanodáknál folyamatosan keresik a kisebb-nagyobb pályázati lehetőségeket, erre mindenkinek sok ideje elmegy, mert nem tudnak külön pályázatírókat alkalmazni. Gyakran hosszasan fontolgatják, hogy induljanak-e, vagy éppen kihagyjanak egy lehetőséget.

Az állami pályázatok száma egyre kevesebb, a Motiváció tapasztalatai szerint ezek szabályozása gyakran nem elég egyértelmű, így minden alaposság ellenére is könnyen kialakulhatnak vitás helyzetek, ami az elnyert összeg vagy egy része visszavonását eredményezheti. Mivel a Motiváció felvállalja, hogy a tanodák érdekében felszólal, a szegediek különösen elővigyázatosak abban, hogy minden szabálynak megfeleljenek. Emiatt nagyon körültekintően válogatnak a hazai pályázatok között, ami akár azt is jelentheti, hogy nem indulnak egy-egy pályázaton, magyarázta Fejes József Balázs.

Az utóbbi években ismét vannak a civil szervezetek számára közvetlenül elérhető EU-pályázatok is, azokkal viszont az a baj, hogy kiegészítő támogatásra nem lehet igénybe venni, hanem csak a tanodai tevékenység teljes egészére. Ahhoz viszont le kellene mondani a rendszeres állami támogatásról, és a meghatározott időszakra, pl. 3 évre szóló EU-s lehetőség lezárultával megint új támogatót kellene majd találni a működés fedezetére, ami viszont nem biztos, hogy ismét lesz. Ezért inkább a kisebb támogatási értékű, kiegészítő pályázatokon indulnak szívesen, amelyeket jellemzően az önkormányzat, vagy esetenként cégek hirdetnek meg.

A várva-várt béremelés veszélyei

A Tanoda Platform hálózatában országszerte 80 Tanoda folytat együttműködést. Ezek szakmai helyzetét és fenntartási gondjait azért ismeri alaposan Fejes József Balázs, mert több kérdőíves kutatást is végeztek a körükben, hogy felmérjék a gondokat és javaslatot tegyenek a megoldásokra. Ennek alapján mondta a szegedi civil szervezet elnöke a Telexnek, hogy ismeretei szerint a hazai tanodák mindegyike hasonló pénzügyi problémákkal küzd, ha nem is mindenhol a fűtésszámla a fő gond. Országszerte van több olyan tanoda, ahol a fűtésért nem kell külön fizetni, mert az önkormányzat adja a helyet a foglalkozásokhoz, azzal együtt a település fedezi a rezsit, mint például a Motiváció Balástyán működő tanodája esetében.

Sok jó munkatárs egy kis irodában is elfér – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Sok jó munkatárs egy kis irodában is elfér – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Az állami támogatás azonban sehol sem elég az összes kiadásra, azaz folyamatosan gyűjtögetni kell ahhoz, hogy minden programot meg tudjanak tartani úgy, hogy az a gyerekek számára vonzó, érdekes és hatékony is legyen. Szerencsére vannak önfeláldozó magánemberek és olyan cégek is, amelyek adományokkal segítenek.
Fejes szerint közben azt is el kell mondani, hogy 2019 óta már sokkal kedvezőbb a helyzet, mint előtte, mert az elmúlt öt évben már kiszámítható módon rendszeres állami támogatást kaptak a Tanodák. Azelőtt csak pályázatokkal tudtak a működésükre pénzt szerezni, ami csak időszakos megoldások sorozata volt, emiatt néhány tanoda korábban megszűnt, amikor elfogyott a pályázati összeg.

Most a 2019 előttinél ugyan jobb a helyzetük, ám azt nem tudják elképzelni, hogy a kormány által beharangozott, nagymértékű minimálbér-emelést hogyan tudnák majd kigazdálkodni a jelenlegi támogatási összegből. Ugyanakkor Fejes úgy véli, a diplomás, esetenként többdiplomás kollégák béremelése mindenképpen szükséges, hiszen arcpirítóan alacsony fizetésért végzik a nagyon összetett és felelősségteljes, gyakran érzelmileg is megterhelő munkájukat.

Hozzánk nem az jön dolgozni, aki sok pénzt akar keresni, hanem az, aki elkötelezett a gyerekek segítésében.

Fejes József Balázs összesítése szerint Motiváció Műhely tanodáiban a fizetett munkatársakon kívül rendszeresen 15-20 önkéntes is dolgozik. A többségük egyetemista, de néhányan egy másik, főállású munkájuk mellett szánják rá a szabadidejüket a tanodai önkénteskedésre. A közösségi élmény és a segítői szándék mellett több önkéntes szakmai tapasztalatszerzésként is fontosnak tartja a Motivációban végzett munkáját. Feladat pedig bőven van, mert a két tanodában a 30 fős állami térítéssel támogatott diáklétszámnál mindig többet, általában 40 főt fogadnak rendszeresen a programokon. Nem utasítanak vissza egyetlen jelentkezőt sem, hiszen hozzájuk azok járnak, akinek szükségük van a segítségre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!