Jelentősen ritkítanának a HÉV-vonalakon, Karácsony elfogadhatatlannak, Vitézy hajmeresztőnek nevezte a tervet

2024. október 8. – 20:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akárcsak tavaly, idén is járatritkítást tervez a HÉV több vonalán a MÁV-HÉV Zrt. – írja a Hvg.hu.

A lap birtokába jutott terv szerint ráckevei H6-os HÉV-en 18 százalékos, a gödöllői H8-ason 13-23 százalékos, a csepeli H7-es vonalon 12 százalékos „férőhelycsökkentést” terveznek.

A helyzet hasonló a tavalyi évhez, amikor az elöregedő, forgalomból kiálló szerelvények miatt kellett csökkenteni a járatok sűrűségét. A laphoz eljuttatott dokumentumok szerint a kocsik átlagéletkora lassan ötven év, és nincsen pénz újakat vásárolni, ezért négy egységgel kevesebb kerül forgalomba.

A MÁV-HÉV Zrt. két különböző forgatókönyvet dolgozott ki a járatcsökkentésre, az első terv a H6 és H8, a második a H7 és H8 vonalokat érintené.

Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója azt nyilatkozta a Hvg.hu-nak, hogy a javaslatot elfogadhatatlannak tartják, és elutasítják, szerintük mindkét változat a szolgáltatási színvonal csökkenését jelentené. Bodor szerint mindkét terv sokkal nagyobb, bizonyos esetekben 90 százalékos zsúfoltsággal járna.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebookon szintén elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot, szerinte az állam gyakorlatilag azt várja Budapesttől, hogy válasszanak, melyik vonalon élők közlekedését áldozzák fel, „azért, mert ők nem végzik rendesen a feladatukat. A válasz nyilvánvaló: egyiket sem!”

Vitézy Dávid fővárosi képviselő hajmeresztőnek nevezte a tervet, szerinte a felelősség egyértelműen a kormányt és Lázár János közlekedési minisztert terheli, de szóba hozza Tarlós István egykori főpolgármestert is, aki 2016-ban átadta a HÉV-eket az államnak „anélkül, hogy világos, számonkérhető garanciákat kapott volna a főváros a vonalak fejlesztésére”. Vitézy szerint mindent el kell követni a terv megvalósulása ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!