A kormány szerint nincs szükség azonnali zajcsökkentésre a ferihegyi reptér környékén

2024. október 8. – 05:50

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerint jelenleg nem indokolt azonnali zajcsökkentő intézkedéseket végrehajtani a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén. Ezt válaszolta Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Jámbor András írásbeli kérdésére – írta a 444.

A Szikra Mozgalom parlamenti képviselője arról érdeklődött Nagy Márton nemzetgazdasági miniszernél, hogy a ferihegyi reptér utasforgalmának tervezett bővítése milyen további zajterheléssel fog járni, és ezt miként tervezi enyhíteni a kormány? Írásbeli kérdésében idézte Lóga Máté államtitkárt, aki korábban arról beszélt, hogy az ismét állami tulajdonba került reptér utasforgalma 2040-re elérheti az évi 25 millió főt.

„Mint közismert, a repülők fel- és leszállása által keltett zajhatás egyes kerületekben már most is rendkívül súlyos, a települési életminőséget alapvetően befolyásoló környezeti terhelést okoz nemcsak a reptér közvetlen közelében fekvő kerületekben, de például Józsefvárosban és Ferencvárosban, az általam képviselt választókerületben is. A megnövelt kapacitású repülőtér csak súlyosbítani fogja ezt, a Közlekedési Hatóság által évek óta nem kezelt, a budapestiek tízezreit érintő problémát” – írta Jámbor.

Nagy Márton helyett a parlamenti államtitkára, Fónagy János válaszolt a kérdésre. Azt írta: a repülőtér környezetében alkalmazott fel- és leszállási eljárások kialakításánál olyan alapvető kritériumokat vettek figyelembe, hagy a lakott területek lehetőség szerinti elkerülésével (forgalmas útvonalak, ipari területek felett történő haladással) és a folyamatos emelkedés biztosításával csökkentsék a lakossági érintettséget és a káros anyag kibocsátást.

„A környezeti zaj kezelésére vonatkozó jogszabályi környezet stratégiai zajtérképek és intézkedési tervek ötévenkénti elkészítését, zajgátló védőövezet kijelölését és az azzal kapcsolatos intézkedések végrehajtását, valamint zajmonitor rendszer üzemeltetését írja elő a nagy forgalmú repülőterek részére. A zajmonitor rendszer által mért légi közlekedési zajterhelést a légügyi hatóság folyamatosan ellenőrzi. Tekintettel arra, hogy az említett kerületekben nincs zajhatárérték túllépés, illetve a Budapest feletti repülési eljárások kialakításánál a forgalom biztonságos lebonyolítása mellett a lakossági érintettség minimalizálását vették figyelembe, jelenleg nem indokolt azonnali zajcsökkentő intézkedés végrehajtása” – írta.

Hozzátette: A kormány a repülőtér új üzemeltetőjével együttműködve arra törekszik, hogy a helyi lakosságot minél kisebb zajterhelés érje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!