A kormány nem tervezi az esemény utáni tabletták vénykötelességének eltörlését

2024. október 7. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője az Országgyűlés hétfői ülésén azt a kérdést tette fel a kormánynak, azon belül pedig a területért felelős Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy „készek-e felzárkózni az EU összes többi tagállamához, és eltörölni a 72 és 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelességét?”

Tordai kérdésére Pintér helyettese, Rétvári Bence válaszolt: szerinte a parlamentnek sok funkciója van, de nem hatáskörük eldönteni, hogy mi vényköteles, és mi nem. „Egészségügyi szakmai kérdésekről nem politikusoknak, hanem egészségügyi szakembereknek kell vitáznia” – mondta. Hozzátette: Magyarországon megvannak a szakmai tagozatok, akik ezt a kérdést el tudják dönteni, a kormány az ő javaslatukat alkalmazza. „Az ő javaslatuk szerint ez egy olyan szer, ami mellett szükség van napi orvosi kontrollra, szükség van arra, hogy orvosok alkalmazzák, és nem javasolják a vénynélküliséget.”

Rétvári hibának tartja, hogy ezeknek az orvosoknak a véleményét, álláspontját bárki is felülírja, majd közölte:

a kormány nem tervezi a szabályozás módosítását, elfogadja a szakmai tagozat álláspontját.

„Erről továbbra is az orvosok vitatkozzanak, és ne a politikusok” – zárta válaszát a miniszterhelyettes.

Tordai még Rétvári válasza előtt elmondta, hogy mára Magyarország az utolsó ország az Európai Unióban, ahol vényköteles a 72 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletta. Nemrég a lengyel kormány is csatlakozott az összes többi EU-s országhoz. „Talán ön is hallott arról a sajtóban is megjelent esetről, amikor egy külföldi diáklány több kórház sürgősségi osztályán is hiába próbálkozott az esemény utáni tabletta felíratásával. Az egyik orvos még azt is megjegyezte, hogy nem ért egyet az esemény utáni tabletta használatával, és »nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz«” – idézte fel Tordai a januárban történt esetet.

A képviselő arról beszélt, hogy az orvos mondata azért súlyos, mert rávilágít arra, hogy Magyarországon praktizálnak olyan orvosok, akik nem tudják, mi a különbség a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás között. Hozzátette: általános női tapasztalat, hogy egy elszakadt óvszer vagy egy elővigyázatlan partner miatt órákat kell utazni, rendelőről rendelőre vándorolni, hogy aztán megalázó megjegyzések kíséretében jussanak hozzá a gyógyszerhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!