Molnár Csaba: Az uniós csalás elleni hivatal vizsgálja Lázár és Orbán kastélytörvényét

2024. október 7. – 16:15

Molnár Csaba: Az uniós csalás elleni hivatal vizsgálja Lázár és Orbán kastélytörvényét
A dégi Festetics-kastély 2022. november 11-én. A Pollack Mihály által tervezett, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 3,361 milliárd forintból teljes egészében – a parkjával együtt – kívül és belül megújult Festetics-kastély 2022. november 9-én nyitotta meg kapuit – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A DK-s Molnár Csaba feljelentése nyomán az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) megvizsgálja a Lázár János és Orbán Viktor nevéhez fűződő kastélytörvény ügyét. Ezt maga, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke jelentette be egy videóban a Facebookon.

Mint Molnár Csaba elmondta: alig két héttel a bejelentése után az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálatot indított „Lázár és Orbán kastélymutyija” ügyében. Molnár azt a kérdést is felteszi: vajon mi lenne, ha ezt Polt Péter legfőbb ügyésznek kellene kivizsgálnia. Molnár szerint „a nagy semmi történne”.

Az OLAF-nál most még csak arról van szó, hogy a hivatal megnézi, felveti-e bűncselekmény gyanúját az, ami történt, és ők-e az illetékesek az ügyben. Az OLAF honlapján található eljárásrend szerint ugyanis a hozzájuk beérkező információkat először elsődleges értékelésnek vetik alá. Eközben azt állapítják meg, hogy a hatáskörükbe tartozó ügyről van-e szó, és teljesülnek-e azok a feltételek, amelyek indokolttá teszik, hogy vizsgálatot indítsanak.

Mint megírtuk: augusztus végével nyolc kastély megpályáztatásával megkezdődött a Lázár János egyik szívügyének számító kastélytörvény végrehajtása. Ennek értelmében állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok, kertek, illetve az ezekhez tartozó ingóságok tulajdonjoga ingyen átruházható lesz magánszereplőknek. A kínált 48 olyan kastély közül többet EU-s és állami közpénzmilliárdokból újítottak fel az elmúlt években (gyakran kormányközeli vállalkozók). Lázár János a Telex podcastjában azzal indokolta a kormányzati tervet, hogy noha az állam a tulajdonosa a műemlék épületeknek, de arra nem alkalmas, hogy jó gazda legyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!