Akár 65 ezer forintos bírságot is kaphat az, aki kukákból gyűjti össze a visszaváltható palackokat

2024. október 5. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 65 ezer forintos bírságot is kaphatnak azok, akik kukákból gyűjtik össze a visszaváltható palackokat – írja a Dívány az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válaszaira hivatkozva.

A bírság összege 6500 forinttól 65 000 forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 forintig terjedhet.

2024 januárjában startolt el országosan a MOHU visszaváltórendszere, de a gyártók július 1-ig kaptak haladékot, hogy átálljanak a betétdíjas csomagolásokra. Azóta a legtöbb italnál 50 forintos betétdíjat kell fizetnünk, amit csak akkor kapunk vissza, ha az üres palackot bedobjuk a MOHU egyik automatájába.

Ezért megéri akár a kukákból is kiszedni ezeket a palackokat, és nagy tételben visszaváltani őket. Az ORFK válasza szerint azonban a kidobott palackok jogállását a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. E szerint a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. Tehát nem szedheti össze ezeket bárki.

„Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul” – írta válaszában az ORFK.

Fiatalkorú elkövető esetén a bírság legmagasabb összege 32 500 forint. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést is alkalmazhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!