Budapesten tarthatják kihelyezett ülésüket a Patrióták Európáért frakció tagjai

2024. október 4. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

December 6-7-én, Budapesten tarthatják kihelyezett ülésüket a Fidesz által alapított Patrióták Európáért (PfE) európai parlamenti frakció tagjai – tudta meg a Népszava brüsszeli forrásoktól.

A végső döntést elvileg az Európai Parlament házbizottságának szerepét betöltő Elnökök Értekezlete hozza meg jövő csütörtöki tanácskozásán. A lap úgy tudja, hogy a testület vita nélkül rábólint az efféle kérésekre. Formálisan azért kell jóváhagyniuk, mert az EP is hozzájárul a kihelyezett frakcióülések költségeihez, például tolmácsok biztosításával. A Népszava kérdezte a PfE szóvivőjét a budapesti ülésről, Alonso de Mendoza azonban azt mondta, nem tud ilyenről.

Orbán Viktor miniszterelnök még júniusban fogadott el patrióta kiáltványt Bécsben Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen. Ekkor Orbán Patrióták Európáért címmel tartott sajtótájékoztatót, amelyben azt mondta, hogy az európai politikát meg kell változtatni, és új korszak kezdődik.

Július 8-án pedig meg is alakult a frakció harmadik legnagyobb európai parlamenti képviselőcsoportként. Az Európai Parlament képviselői azóta karanténba zárták Orbánék frakcióját, egyik tagjukat sem választották meg EP-alelnöknek. Kedden Anna Bryłka és Tomasz Buczek, a lengyel szélsőjobboldali Konföderáció európai parlamenti képviselői is bejelentették, hogy csatlakoztak a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz, így már 13 országból, 14 párt és 86 képviselő alkotja a PfE-t.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!