Megemelné a főpolgármester és a polgármesterek fizetését az LMP

2024. október 4. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

Törvénymódosítást kezdeményezett az LMP, jelentősen megemelné a főpolgármester, a kerületi és megyei jogú városok, illetve a kisebb települések polgármestereinek a fizetését. A párt közleményében azt írja, erre azért van szükség, mivel a polgármesterek fizetése lassan tíz éve változatlan, annak ellenére, hogy csak tavaly közel húsz százalék volt az infláció.

Ennek az az oka, hogy a miniszterek és az országgyűlési képviselők fizetését a nemzetgazdasági átlagbérhez viszonyítva, a településvezetők tiszteletdíját pedig nominálisan határozza meg a törvény. Az LMP kiemeli, emiatt Budapest főpolgármestere úgy irányít egy 450 milliárd forintos költségvetésű várost nagyon erős jogosítványokkal, hogy a fizetése alacsonyabb a parlamenti képviselők alapbérénél.

A párt szerint a törvénymódosításnak szimbolikus jelentősége is lenne, mivel az parlament ezzel kifejezhetné, hogy a képviselőkhöz hasonlóan az önkormányzatok munkáját is megbecsülik. Hozzáteszik, a fizetések növelése azért is megérné, mert potenciálisan több ember lépne politikai pályára és a korrupció is csökkenne.

Minden eddiginél feszültebb körülmények között alakul meg pénteken a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergelynek nem sikerült többséget kialakítania maga mögött, így minden egyes döntést alkuk sorozata előzhet meg. Ez egyfelől jelentősen meghosszabbíthatja a döntéshozatalt és akár meg is nehezítheti Budapest működését, másrészt olyan demokratikus viszonyokat teremthet, amelyektől az elmúlt 14 évben elszoktunk. Az alakuló ülésen többek között BKK-rendészetről, fővárosi állatvédelemről és hajléktalanellátásról próbál dönteni a Fővárosi Közgyűlés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!