Több tiszteletet a politikai igazgatónak!

2024. október 3. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Telextől Sarkadi Zsolt arról kérdezte Gulyást, hogy pontosan mit értett Orbán Balázs azon, hogy mi nem csinálnánk azt, amit Zelenszkij 2,5 évvel ezelőtt. Gulyás szerint félreérhetően fogalmazott a politikai igazgató, ami miatt elnézést kért, ezért most már nem kívánja értelmezni ezeket a mondatokat. Kollégánk megkérdezte, mégis mit értettünk ezen félre, illetve emlékeztette Gulyást, hogy Orbán Balázs később úgy magyarázta nekünk a nyilatkozatát, hogy Ukrajnában nem csinálnánk a védekezést, de Magyarországon igen.

Gulyás szerint a politikában mindenféleképpen szerencsétlen a két esemény közötti párhuzam. Kollégánk emlékeztette a minisztert, hogy Orbán 2,5 éve szintén alkalmazta ezt a párhuzamot („a mi Zelenszkijünket kivégezték”). Gulyás szerint az legalább egy egyértelmű és nem félreérthető párhuzam volt, nem úgy, mint Orbán Balázsé. Szerinte egyébként nem léteznek közvélemény-kutatások a politikai igazgató szavainak fogadtatásáról, ezek álhírek. Ha mégis készülnek ilyenek, akkor azt nem a Fidesz vagy a kormány készítteti. Szerinte a kormánnyal kritikus sajtónak állt érdekében ezt elterjeszteni, hogy még több cikket írhassanak a témáról. Megkérdeztük, milyen következménye lesz Orbán Balázs hibájának, ha azt mondják, hogy a jobboldalon a hibáknak van következménye. Gulyás szerint arányosnak kell lennie a következményeknek, és Orbán Balázs valószínűleg elég rosszul érezte magát az elmúlt egy hétben, de továbbra is a miniszterelnök politikai igazgatója.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Sarkadi Zsolt felvetette, hogy nem probléma-e, hogy Orbán Balázs, aki fő stratégának számít, ilyen hülyeségeket beszél, mire Vitályos Eszter rendre utasította, hogy ne minősítse a politikai igazgatót, több tiszteletet kért neki.

A blokkosodásról kérdezve kollégánk felvetette, hogy most is egy blokk részei vagyunk, az EU-é, hogyan akarunk így semlegesek maradni. Gulyás szerint Európa veszíti a legtöbbet a mostani globális helyzettel, ezt nem fogadhatjuk el, nem szabad olyan taktikát követni (pl. a szabadkereskedelem visszaszorítását), ami árt az EU-nak. Gulyás szerint nem merül fel, hogy ne tartozzunk ehhez a blokkhoz, de nem szeretnénk a gazdasági hidegháborús blokkokba beállni.

Végezetül a Kalocsa-Kecskeméti egyházmegye pedofil- és szexbotrányairól érdeklődtünk, mi a kormány álláspontja, Semjén Zsolt mint államtitkár foglalkozik-e a témával. Gulyás szerint nem, ezek az egyház belső ügyei, és fel is lépnek, a katolikus egyház igyekszik mindent megtenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!