Lakhatás, bérnövekedés, méretugrás a kkv-knál: a kormány szerint ezek a növekedés garanciái

2024. október 3. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid tájékoztatást ígért Gulyás Gergely a most is zajló kormányülés döntéseiből, első körben arról beszélt, miről döntöttek, mit kell tennie a kormánynak a robusztusabb növekedésért.

Az új helyzet új válaszokat kíván szerinte, erre Európa is rájött, de Brüsszel válasza sajnos a kereskedelmi hidegháború, ami Magyarország számára rossz, hiszen exportvezérelt gazdaság vagyunk, és külföldi technológiákra van szükségünk. Ezért a kormány szerint gazdasági semlegességre van szükség, ki kell maradnunk a kereskedelmi hidegháborúból, ezzel lehet elérni a 3-6 százalék közötti növekedést a következő években.

A gazdasági növekedést segítené a miniszter szerint (a korábban már bejelentett családi adókedvezmény-emelésen, munkáshitelen és kkv-támogatáson felül):

  • a megfizethető lakhatás,
  • a bérnövekedés fenntartása,
  • a méretugrás lehetővé tétele a kis- és közepes vállalkozásoknál.

A lakhatásnál kollégiumi férőhelybővítésről beszélt Gulyást, valamint arról, hogy a gazdasági miniszter meg fogja vizsgálni a lakbérszabályozás és az Airbnb-szabályozás nemzetközi gyakorlatát. Ezenfelül kiemelt feladat lesz a lakásépítések gyorsítása.

A bérnövekedés témájában a kormány a munkaadók és munkavállalók többéves bérmegállapodását szorgalmazza.

A kkv-knál a tőkejuttatás mellett további ösztönzőket szeretnének bevezetni a növekedésre, ezt is Nagy Mártonnak kell kidolgoznia a következő két-három hétben.

A részletes szabályokat október végéig kidolgozzák, hogy a jövő évi költségvetésben már benne lehessen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!