Közel 80 repülőjáratot irányítanak át a közel-keleti konfliktus miatt, négy Emirates-gép Budapesten szállt le

2024. október 2. – 09:48

Közel 80 repülőjáratot irányítanak át a közel-keleti konfliktus miatt, négy Emirates-gép Budapesten szállt le
Az Egyesült Arab Emírségek Emirates légitársaságának Airbus A380-as típusú gépe a Liszt Ferenc repülőtéren 2024. október 1-jén, késő éjjel. A közel-keleti konfliktus miatt három Emirates-járat, egy Airbus A380-as és két Boeing 777-es repülőgép szakította meg az útját Törökország felett, visszafordultak és Budapesten szálltak le. Mihádák Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 80 repülőjáratot kellett átirányítani kedden a közel-keleti konfliktus miatt – írja a Times of Israel. Irán Izrael elleni rakétatámadása után négy Emirates-járat Budapesten szállt le, a gépek Dublinból, Düsseldorfból, Nizzából és Prágából indultak Dubajba és Törökország felett fordultak vissza Budapest felé. A négy gép fedélzetén több mint 1200 utas tartózkodott.

A keddi események miatt közel 80 – főként Emirates, a British Airways, a Lufthansa, és Qatar Airways – járatot kellett átirányítani, elsősorban Kairóba és európai nagyvárosokba. A járatok átirányítása miatt a FlightRadar24 szerint Isztambul és a dél-törökországi Antalya zsúfolttá vált, ami néhány légitársaságot arra kényszerített, hogy dél felé terelje a járatokat. Kerestük a Budapest Airportot, hogy megtudjuk, hogyan érinti a közel-keleti konfliktus a Liszt Ferenc repülőtér forgalmát, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Frissítés: A Budapest Airport megkeresésünkre azt írta, reptér nem érzékel a konfliktusból fakadó késéseket, egyes légitársaságok viszont törölték a Tel-Aviv és Budapest között közlekedő járatokat.

Az Airportal azt írja, a négy járat este 11 és szerda hajnali 3 óra között, a szükséges üzemanyag felvételét követően folytatta útját Dubajba, a megszokott útvonal helyett Egyiptom és Szaúd-Arábia légterén keresztül kerülve el a konfliktusban érintett légtereket.

A keddi támadás után lezárták az izraeli légteret, a Ben Gurion repülőteret, és az Izraellel szomszédos országok reptereit is. Irán is közölte, hogy a repülésbiztonság érdekében csütörtök reggelig meghosszabbítja légterének lezárását – írja a CNN a Mehr News félhivatalos hírügynökség szerdai jelentése alapján.

Kedd este Irak és Jordánia légterét is lezárták, de az iraki közlekedési minisztérium azóta bejelentette, hogy újra megnyitották az iraki repülőtereken érkező és induló polgári járatok előtt. A FlightRadar24 viszont azt írta, hogy „még eltart egy darabig, amíg a járatok ismét aktívak lesznek” Irakban. Légtere megnyitásáról számolt be a jordániai állami hírügynökség is.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint Irán kedden 180 ballisztikus rakétát lőtt Izraelre. Iráni közlés szerint a csapást Ali Hamenei ajatollah, az iráni legfelsőbb vezető rendelte el, és Teherán készen áll a válaszcsapásra. Az IDF szóvivője azt üzente, hogy az iráni támadásnak következményei lesznek.

Izrael szerda hajnalban legalább öt légicsapást mért Libanon fővárosára, az izraeli hadsereg Bejrút déli külvárosait támadta, mert itt van az Irán által támogatott Hezbollah egyik fellegvára. A közel-keleti eseményeket folyamatosan követjük, élő közvetítésünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!