Izrael szerdán ismét Libanont bombázta

2024. október 2. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael szerda hajnalban legalább öt légicsapást mért Libanon fővárosára. A Guardian szerint az izraeli hadsereg Bejrút déli külvárosait vette célba, mert a városrész az Irán által támogatott Hezbollah egyik fellegvára. A Reuters tudósítója robbanásokról és füstről számolt be a helyszínen. A hírügynökség úgy tudja, hogy Izrael evakuálási parancsot adott ki a területre, ami a napok óta tartó bombázások miatt már szinte teljesen kiürült.

Eközben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője az X-en figyelmeztette Dél-Libanon lakosait, hogy súlyos harcot vívnak a Hezbollah ellen, ezért a térségben ne közlekedjenek.

„Az IDF meg fogja zavarni a Hezbollah mozgását, és megakadályozza őket támadásaik végrehajtásában. Ez a figyelmeztetés további értesítésig van érvényben”

– írta posztjában az izraeli hadsereg szóvivője.

A Hezbollah a Reuters szerint azt állítja, hogy visszaszorította az izraeli erőket egy dél-libanoni településnél. Izrael északi részén viszont légi riadót rendeltek el, több városban is megszólaltak a szirénák. A Guardian azt írja, hogy az izraeli hadsereg Észak-Izraelből támadja Libanont.

Az IDF azután indított szárazföldi offenzívát Libanonban, hogy likvidálta a Hezbollah vezetőjét. Korábban súlyos robbantássorozat rázta meg Libanont. A támadásokban sokan meghaltak, több ezren megsérültek. A közel-keleti konfliktus közben egyre feszültebb, mert Irán kedden rakétatámadást hajtott végre Izrael ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!