Vitézy Dávid benyújtotta a főváros alakuló közgyűlésére a BKK-rendészet létrehozását

2024. október 1. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy ígértem, az első Fővárosi Közgyűlésre benyújtottam a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó előterjesztésemet – írja Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt, az új Fővárosi Közgyűlés képviselője Facebook-oldalán. Kérdés, hogy a javaslat Fővárosi Közgyűlésben megszerzi-e majd a szükséges többséget.

Vitézy megköszönte a fővárosaik bizalmát, akik azzal bízták meg, hogy képviselje őket a programja mentén. „Minden budapesti utasnak joga van atrocitásoktól mentes, tiszta és rendezett körülmények között történő utazáshoz” – írta BKK-rendészetről, ami főpolgármesteri kampányának egyik központi eleme volt.

A rendészettel kapcsolatos előterjesztésről leírta, hogy az 365 napos, 24 órás készenléti szolgálatként jönne létre a Fővárosi Önkormányzati Rendészet létszámbővítésével legkésőbb 2025. január 1-jétől, az első ütemben legalább 5 darab BKK zavarelhárító járműbe biztosítva állandó önkormányzati rendészt. Emellett napszakonként szükséges mértékű állandó járőrt biztosítana a város kritikus pontjaira, közlekedési csomópontjaiba és vonalaira, kiváltva a BKK által megbízott magánbiztonsági szolgálatokat.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a rendészet működtessen egy közös diszpécserszolgálatot a rendészet és a BKK közös részvételével, amely a járművezetőktől és utasoktól érkező bejelentéseket feldolgozza, kezeli, képes a kamerák élő képeit követni, a BKK-rendészeket irányítani. Elvégezné a BudapestGO applikáció és az ügyfélszolgálat fejlesztését, hogy az utasoktól érkező jelzések chaten és telefonon is bejelenthetők legyenek.

Vitézy Dávid szerint az utóbbi évek szomorú tapasztalata, hogy napi 2-3 alkalommal fordul elő az utasokat vagy a járművezetőket, jegyellenőröket érő súlyos atrocitás. Ugyancsak mindennapos, hogy a járműveket az utazási feltételeket be nem tartó személyek veszik igénybe: az ittas, bódult, botrányosan viselkedő, magatartásával utastársait veszélyeztető, ruházatával és testnedveivel a járművet beszennyező személyek utazásból való kizárásának feltételei azonban jelenleg nem állnak fenn teljeskörűen.

A BKK-rendészet létrehozása, illetve megerősítése mellett az utóbbi hetekben Magyar Péter is kiállt. Utóbbinak azért van jelentősége, mert a Tiszának 10 képviselője is van, ha ők is igennel szavaznak, akkor már 13-an lesznek. A 17 fős többséghez viszont még így is kevesen lesznek, így kérdés, hogy valaki beáll-e még a BKK-rendészet mögé. Karácsony Gergely főpolgármester a kampányban jelezte: szerinte nincs szükség külön rendészetre a tömegközlekedésben.

A BKK-rendészettel kapcsolatos kommunikáció miatt a főpolgármesteri kampányban a Lakhatási Koalíció tiltakozott Ungár Péter, az LMP társelnöke és Vitézy Dávid „kirekesztő és gyűlöletkeltő politikai megnyilvánulásival szemben”. Példaként ekkor épp azt a Facebook-posztot küldték, amelyen Ungár egy „A közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló” feliratú plakátot ragasztott ki egy villamoson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!