Aláírásgyűjtés indul a Nélküledet játszó zenélő út ellen

2024. szeptember 27. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

Petíciót indít pénteken Petrik Zsolt, Lőrinci frissen megválasztott független képviselője annak érdekében, hogy megszüntessék a 21-es számú főúton, Hatvan és Lőrinci közötti szakaszon nemrég kialakított zenélő útburkolatot – vette észre a Hvg.hu.

Ahogy korábban megírtuk, az 550 méteres útszakaszon a megengedett 80 kilométer per órás sebességnél az Ismerős Arcok Nélküled című dala csendül fel. Elmondása szerint az útburkolat átadása óta azonban több lakossági bejelentés érkezett a képviselőhöz a környék lakóitól a zaj miatt. A petíció szerint Zagyvaszántó, Lőrinci, Selyp, Heréd, Nagygombos, Kisgombos településeken és a Mátravidéki Erőmű területén is zavaró a zenélő burkolat hatása.

A madártani szakemberek szerint a zenélő út hangja a madarakat is zavarja. Emellett közlekedésbiztonsági problémákra is hivatkoznak a külföldi sofőrök esetében: a magyarul nem beszélő sofőrök a táblát nem tudják értelmezni, így a zenélő útszakaszra hajtva megijedhetnek, ami akár veszélyhelyzetet is okozhat.

A petícióval a helyiek azt szeretnék elérni, hogy a zenélő utat szüntessék meg, vagy a 21-es számú főút érintett szakaszának mindkét oldalára építsenek zajvédő falat.

A zenélő burkolatot az ÉKM megbízásából a He-Do Építő Zrt. alkotta meg egy nettó 1,8 milliárd forintos beruházás keretében, de ez a pénz nem kizárólag erre ment el. Buszvárókat, zebrákat, parkolóhelyeket és kerékpártárolókat, vadvédő kerítést is építettek belőle, de telepítettek kamerákat és a Hidegvölgyi-vízfolyást is rendezték belőle. A cég többek között a luxusjachtjairól elhíresült Szíjj László érdekeltségével is együtt dolgozik, nyáron 240 milliárdos sztrádaépítésre jelentkeztek be együtt Romániában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!