Évek óta nem tartotta be a kormány azt a határozatot, amit most visszavont

2024. szeptember 26. – 16:39

Évek óta nem tartotta be a kormány azt a határozatot, amit most visszavont
A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Koltai Jenő Sportközpontja a XII. kerületi Csörsz utcában 2023. szeptember 5-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„2021-ben a TFSE megkapta a megítélt támogatást, melynek köszönhetően jelentős fejlődést értünk el mind sporteredmények, mind létszámnövekedés tekintetében. A későbbi években a támogatás nem került folyósításra”

– válaszolta a Telex kérdésére Rakaczki Zoltán, a Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesületének ügyvezetője. A sportegyesületet arról kérdeztük, mit jelent a 220 millió forintos állami támogatásukról szóló 2021-es kormányhatározat visszavonása. Kiderült, hogy az egyesület három éve kapta meg utoljára ezt a most visszavont kormányhatározatban említett 220 millió forintot.

Az egyesület sportszakmai feladatainak támogatásáról szóló határozat csak egy volt abból a 130-ból, amelyet visszavont a kormány szeptember 19-én különösebb indoklás nélkül. Egy név nélkül nyilatkozó kormányzati szereplő szerint jogtechnikai lépésről van szó, mások viszont egyértelműen a pénzügyi hiányt látják megbújni a kormánynak egyébként fontos projektek forrásmegvonásai mögött.

Ugyan a 2021-es kormányhatározatban az áll, hogy 2022-től kezdve kell biztosítani a Testnevelési Egyetem sportegyesületének az évi 220 millió forintos, sportszakmai feladatokra szánt állami támogatást, ez az ügyvezető válasza alapján pont azóta nem történt meg.

Azt mondta, hogy 2021-ben kapták meg utoljára sportszakmai feladatokra a határozatban írt állami támogatást. Az egyesület 2021-es beszámolója alapján ezt többek között szakemberek személyi jellegű ráfordításaira, sportolói ösztöndíjakra, bérleti díjakra vagy versenyeztetési költségekre fordították.

„Finanszírozásunk több lábon áll, de a sikerekhez az állami segítségnek fontos szerepe kell legyen a jövőben is”

– írta Rakaczki, aki arról is adott információt, hogy tárgyalnak az „állami sportirányítással a jövőbeni finanszírozást illetően”. Az ügyvezető hangsúlyozta azt is, hogy az állami sportirányítással jó a kapcsolatuk.

A TFSE 23 aktív szakosztályában jelenleg nagyjából 1 600 fő sportol, köztük olyanok, mint Ekler Luca kétszeres paralimpiai bajnok, Józsa Levente olimpikon taekwondos, Nerpel Gergely dzsúdós és Körösi Ágnes tollaslabdázó, továbbá a legmagasabb osztályban versenyeztetnek csapatokat női kosárlabdában, férfi röplabdában, női és férfi futsalban, női röplabda csapatuk pedig az előző szezonban a másodosztály bajnoka lett.

Frissítés 18:30-kor

A cikk egy korábbi verziójából úgy tűnhetett, hogy a az egyesület sportszakmai feladatokra egyáltalán nem kap állami támogatást évek óta, azonban ez nem volt pontos. Az ügyvezető elismerte, hogy a Kormányhatározatban szereplő támogatást 2022-től nem kapták meg, azonban hangsúlyozta, hogy más állami források érkeztek az egyesülethez, az állami sportirányítás ismeri és elismeri eredményeiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!