A sodrófás támadást elismeri a férfi, de azt a DNS-nyom dacára sem, hogy mindezt a macskaeledelért tette

2024. szeptember 26. – 11:08

A sodrófás támadást elismeri a férfi, de azt a DNS-nyom dacára sem, hogy mindezt a macskaeledelért tette
K. István már korábban is rátámadt egy nyolcvanas éveiben járó sértettre. Az ítélet nem jogerős – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhat év fegyházra télte a Győri Törvényszék azt a férfit, aki 2022-ben kishíján agyonvert sodrófával egy 87 éves embert, miután az idősebb férfi rajtakapta őt a kamrát fosztogatása közben. Az eset Győr-Moson-Sopronban, a Kapuvárhoz közeli Edvén történt, és végül nyereségvágyból elkövetett emberölési kísérlettel vádolták meg a 60 éves elkövetőt. Tette következtében magatehetetlenné vált az áldozat, rokona ápolta. Másfél évvel később meghalt, de a halál és a verés között a szakértő végül nem talált ok-okozati összefüggést.

Korábban már csinált hasonlót

„Nem voltam rászorulva a tojásra és a macskaeledelre, nincs is macskám” – vallotta a Győri Törvényszéken korábban a hatvanéves K. István, aki most, az utolsó szó jogán is vitatta, hogy valamiféle haszon miatt bántotta volna az edvei idős embert. Igaz, azt nem tudja, hogy akkor miért.

A 87 éves áldozat már a második olyan szerencsétlenül járt sértett volt tíz év alatt, aki mögé K. István odaosont, hátulról rátámadt és majdnem megölte. Korábban egy 85 éves asszonyt ütött meg, majd kezdett el fojtogatni, akkor szerencsére nem történt súlyosabb sérülés. 2012-ben elkövetett, előző tettéért végül testi sértés miatt ítélték el és négy évet kapott. Verekedésért állt aztán bíróság előtt három évvel ezelőtt is, de még mielőtt újabb büntetését elkezdte volna letölteni, a vád szerint sodrófával majdnem agyonverte az edvei áldozatot. Ezért ítélték el most első fokon, a tárgyalás idén áprilisban indult.

A Győri Törvényszék nyereségvágyból elkövetett, a támadás elhárítására idős kora és fogyatékossága miatt korlátozottan képes személy ellen elkövetett emberölési kísérlet miatt ítélte el a hatvanéves K. Istvánt. A vádlott lánya is jelen volt, láthatóan megviselte a tárgyalás, lehetőséget kaptak arra, hogy kint szót váltsanak egymással. A rabruhában elővezetett vádlott tisztán, nyugodtan és tisztelettudóan beszélt a bíróságon.

Kivetkőzött magából, nem tudni miért

A férfi két éve augusztusban bebiciklizett Beledről Edvére, állítólag kereste a sértettet és bement az udvarára a nyitott kertkapun. A rosszul halló tulajdonos nem vette észre, ő a kamrába osont és macskaeledelt, tejet, tíz darab tojást vett magához, összesen 5448 forint értékben. Táskájába pakolta a holmit, de a sértett rajtakapta és utasította, hogy azonnal rakodjon vissza. A betolakodó engedelmeskedett, amit a sértett ellenőrzött, majd kiment az udvarra. A vádlott ekkor az ott talált sodrófával a kezében a nagyothalló sértett után iramodott, és közepes-nagy erővel fejbe ütötte. Az áldozat a földre esett, de ott tovább verte megvadult támadója. A hangos szóváltásra átjött a szomszéd és rákiáltott a vádlottra, aki ekkor sem hagyta abba a verést. A segítségnyújtó ezért hazafutott, hogy telefonáljon a rendőrségre.

Az ítélet indoklásában dr. Bóka Tibor bíró kitért arra is, hogy a sodrófa egyik fogantyúja letört, ami mutatja az ütések erejét. És bár a védelem továbbra is életveszélyt okozó testi sértés megállapítása miatt fellebbez, a bíróság szerint a rögzített nyomok cáfolják ennek életszerűségét. Az erős, fejre mért ütések többsége ugyanis már a fekvőhelyzetben lévő sértettet érte.

„Lehet azt mondani, hogy ez nem élet kioltására irányuló cselekedet, csakhogy ez szembe megy nemcsak a jogegységi és eseti döntésekkel, hanem a józan ésszel is” – szögezte le a bíró.

Elhangzott az is, hogy a vádlott elismeri a bántalmazást, még ha állítása szerint nem is emlékszik rá jól az ittassága miatt. Azt azonban most is fenntartja, hogy neki mindene megvan, úri módon élt, semmi szüksége nem volt ezekre a filléres dolgokra. A „nyereségvágyat” kéri tehát kivenni a minősítésből és enyhébb büntetést kér. A bíró viszont azzal érvelt, hogy az egyik tanú szerint a bántalmazást megelőző évben K. István rendszeresen kért egy-két ezer forintot, sokszor adós is maradt vele, tehát bizony rászorult a pénzre. Ám ennél is objektívebb cáfolat a tőle származó DNS, amit a végül visszavitt tartós tejen találtak. Ő pedig nem adott magyarázatot arra, hogy mi más módon került volna rá?

Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a védelem a minősítés megváltoztatásáért, másodsorban enyhítésért fellebbez.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!