Nagyon ittas voltam, alig emlékszem, de láttam a fényképeket, tudom, mit tettem a sodrófával sajnos

2024. április 29. – 12:39

Nagyon ittas voltam, alig emlékszem, de láttam a fényképeket, tudom, mit tettem a sodrófával sajnos
Novák Tünde ügyész szeretné kideríteni, hogy van-e ok-okozati összefüggés a bántalmazás és a sértett jóval későbbi elhalálozása között – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem voltam rászorulva a tojásra és a macskaeledelre, nincs is macskám” – vallotta hétfőn a Győri Törvényszéken a hatvanéves K. István, akit azzal vádolnak, hogy 2022-ben Edvén majdnem agyonvert egy 87 éves férfit sodrófával, amikor rajtakapták az elemelt macskaeledel miatt. Az idős férfi a verés után már nem volt többé önellátó, másfél évvel később pedig meghalt.

Az idős sértett már a második olyan áldozata volt tíz év alatt a hatvanéves K. Istvánnak, aki mögé odaosont, hátulról rátámadt és majdnem megölte. A 2012-ben elkövetett, előző tettéért végül testi sértés miatt ítélték el és négy évet kapott. Verekedés miatt állt aztán bíróság előtt három évvel ezelőtt is, de még mielőtt újabb büntetését elkezdte volna letölteni, a vád szerint sodrófával majdnem agyonvert egy idős embert.

A vádirati szerint K. István két éve augusztusban bebiciklizett Beledről Edvére, kereste a sértettet, és bement az udvarára a nyitott kertkapun. A tulajdonos nem vette észre, ő a kamrába osont és macskaeledelt, tejet, tojást vett magához, összesen 5448 forint értékben. Táskájába pakolta a holmit, de a sértett rajtakapta, utasította, hogy azonnal rakodjon vissza.

A férfi engedelmeskedett, amit a sértett ellenőrzött, majd kiment az udvarra: a vádlott ekkor az ott talált sodrófával a kezében küzdött meg a macskaeledelért, a nagyothalló sértett után iramodott, és közepes-nagy erővel fejbe ütötte. Az áldozat a földre esett, de ott tovább verte megvadult támadója. A hangos szóváltásra átjött a szomszéd és rákiáltott a vádlottra, aki ekkor sem hagyta abba a verést. A segítségnyújtó ezért hazafutott, hogy telefonáljon a rendőrségre.

Az idős sértett súlyos sérüléseket szenvedett. Kórházi kezelése után már nem tudta önállóan ellátni magát. Másfél évvel később meghalt.

Bóka Tibor bíró júniusban folytatja a tárgyalást – Fotó: Laczó Balázs /Telex
Bóka Tibor bíró júniusban folytatja a tárgyalást – Fotó: Laczó Balázs /Telex

A Győri Törvényszék ma tartott előkészítő ülésén Novák Tünde ügyész mértékes indítvány tett arra az esetre, ha a vádlott a vádirat egészét elfogadva mond le a tárgyalásról. Ez esetben 14 év fegyházbüntetést kaphatna, de a vádlott akár a súlyosabb büntetés kockázatával együtt is inkább tárgyalást kért, mert azt állítja, semmit nem tulajdonított el az áldozattól és nem is akart rabolni.

„Én a bántalmazást borzasztóan bánom és bocsánatot szeretnék kérni a sértett családjától. Nagyon ittas voltam, alig emlékszem valamire az egészből, de láttam a fényképeket, tudom, hogy mit tettem a sodrófával, sajnos.

Viszont senkinek a tejére, tojására nem szorulok, kutyám, macskám nincsen, semmi értelme annak, hogy macskaeledelt lopjak” – vallotta a nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletének vádját hallva.

K. István szerint egyébként ott kezdődik a félreértés, hogy nem is a sértetthez ment – hiszen nem ismerte őt –, hanem távoli rokonát, Katit kereste, akivel a sértett háza összeépült. A férfi tulajdonos azonban kiabálni kezdett vele, hogy „itt nincs semmiféle Kati”, lökdöste őt a kamránál, mire ő dühbe gurult, és belépett az ott látott sodrófáért. Nem tudja, miért tette.

A verés után hazakerekezett, elment ebédjéért, mint rendesen, és evett, amikor csöngettek nála a rendőrök, erre már tisztábban emlékszik.

A vádlott beszélt a magánéletéről is. Sok éve elvált, és attól kezdve folyamatosan csúszott bele az italozó életbe, majd ennek folyományaként követett el később erőszakos bűntetteket.

Az ügyészség orvosszakértő meghallgatását indítványozta arról, hogy az áldozat halála és a bántalmazás között volt-e ok-okozati összefüggés. A védelem pedig azt kéri, hogy idézzék be a férfi élettársát és szomszédját, hogy jobban megismerhessék az egyébként beszámíthatónak nyilvánított vádlott személyiségét.

A tárgyalást júniusban folytatják.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!