Az ügyészségi dolgozók méltatlannak tartják, hogy a fizetésük a szakmunkás bérminimumnak felel meg

2024. szeptember 24. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar bírók és bírósági alkalmazottak mellett az ügyészek és ügyészségi alkalmazottak is méltatlanul alacsonynak tartják a javadalmazásukat. A 24.hu-nak ügyészségi dolgozók arról számoltak be, hogy képtelenek megélni a fizetésükből, ami a nettó 300 ezer forintot sem éri el. A problémát a legfőbb ügyészség is elismeri.

A lap által megkérdezett egyik ügyészségi alkalmazott azt mondta, a korábban jól kereső bírósági-ügyészségi dolgozók most a szakmunkás bérminimumot kapják, vagy legfeljebb 20–40 ezer forinttal többet. Szerinte hónapok óta csak hitegetik őket a béremeléssel. A lap úgy tudja, hogy tavasszal több megyében is tartottak összügyészi értekezleteket, ahol a legfőbb ügyészségi vezetők azt hangoztatták, hogy mindenki tartson ki. Közben viszont az intézményekben sorra mondanak fel az emberek, a helyükre pedig nem találnak megfelelő munkaerőt, emiatt a jelenlegi dolgozókra egyre nagyobb munkateher hárul, a túlórát pedig nem fizetik ki nekik.

Szeptemberben kaptak ugyan egy bruttó 500 ezer forintos bérkompenzációt, ezt viszont nemcsak az alacsony keresetűek, hanem a milliós fizetésű ügyészek és vezetők is megkapták, amit a dolgozók szintén méltánytalannak éreztek. A júniusban kapott 340 ezer forintos bérkompenzációjukat pedig csak a korábbi 300 ezer forintos ruhapénz átnevezésének tartják, vagyis a kompenzáció csak nettó 26 ezer forintot jelentett pluszban.

A megkérdezett ügyészségi dolgozó szerint amíg a bírósági szervezetek aktívan léptek fel a béremelés érdekében, addig az ügyészi érdekképviseleti szervek nem csinálnak semmit. A magyarországi bírák és bírósági dolgozók augusztusban ugyanis panasszal fordultak az Európai Bizottsághoz az alacsony fizetéseikkel kapcsolatban, a Bizottság ezért vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, a bírók alacsony fizetése sérti-e az uniós jogot, illetve a bíróságok függetlenségét. Jövőre ugyan 35 százalékos illetményalap-emelést irányzott elő az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, de ezt a bírák már idén esedékesnek tartanák. A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) főtitkára szerint a bíróságon szolgálatot teljesítő vagyonőröket is jobban megfizetik, mint a kezdő bírákat. Az OBH a jelenlegi, több mint két éve változatlan 566 660 forintos illetményalapot 765 ezer forintra emelné 2025-től.

A 24.hu kérdésére a Legfőbb Ügyészség is elismerte az ügyészségi dolgozók problémáit, és jelezték, hogy tárgyalnak a kormánnyal, majd miután pontokba szedve felsorolták az elmúlt másfél év fizetésen felül adott juttatásait, azt írták: mindez nem pótolja az átfogó bérrendezést, amelyért a Legfőbb Ügyészség vezetése mindent meg fog tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!