A szakemberek előre figyelmeztették a kormányt, hogy tömegesen ragadhatnak kórházban az elhagyott kisbabák

2024. szeptember 24. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Már tavaly figyelmeztette a kormányt a Gyermekjogi Civil Koalíció, hogy ha nem tesz komolyabb lépéseket, tömegesen ragadhatnak kórházban az elhagyott kisbabák. A gyermekjogi szervezet azután jelezte ezt, miután egy felmérésükből kiderült, hogy jelentősen nőtt azoknak a csecsemőknek a száma, akiket a kórházban hagytak, miközben a gyermekvédelem nem tudott gondoskodni róluk, írja a Népszava.

A Gyermekjogi Civil Koalíció szerint a figyelmeztetésük ellenére jutott a helyzet mostanra oda, hogy a Belügyminisztérium adatai szerint is már 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik hetek vagy hónapok óta kórházban vannak. Ez a szám korábban 50-100 volt, vagyis egy év alatt három-hatszorosára nőtt a számuk. Az egri Markhot Ferenc Kórház osztályán például jelenleg 12 baba várakozik jó ideje. A magyar kórházakban maradt kisbabák közül mindössze 10-20-nál kezdődött el július óta az örökbefogadási folyamat.

A szervezet a tavalyi felmérése után azt kérte a döntéshozóktól, hogy vizsgálják ki a kórházban ragadt csecsemők ügyét és a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátórendszer hiányosságait, különös tekintettel a kisbabák elhelyezési nehézségeire, örökbefogadásukra, a nevelőszülők helyzetére. A kormányzat ezután az ilyen esetekben érvényes örökbefogadási szabályt könnyítette ugyan, az állami ellátórendszert, a nevelőszülői hálózatot, a családtámogatást viszont nem erősítették meg.

A 2024. július 1-jén hatályba lépett szabály mindössze abban hozott újdonságot, hogy kimondja: az örökbe adáshoz nincs szükség annak a szülőnek a hozzájárulására, aki a gyerekét közvetlenül a születést követően az egészségügyi intézményben hagyja, és a zárójelentés kézhezvételétől számított hat héten belül ő vagy a gyermek más hozzátartozója nem jelentkezik a csecsemőért.

Viszont már az sem szerencsés, hogy a babáknak az első hat hetet a kórházban kell kivárniuk, utána viszont a gyermekvédelemnek alkotmányos kötelessége lenne kihozni őket a kórházból, és elhelyezni a gyermekvédelmi rendszerben, azaz speciális nevelőszülőknél. A Gyermekjogi Civil Koalíció szerint ezért jóval átfogóbb intézkedésekre lenne szükség, mivel jelenleg rendkívül kevés a csecsemőket fogadó nevelőszülő, nincsenek különleges, kis létszámú gyermekotthonok és a gyerekvédelmi rendszer sem segít abban, hogy a kisbabák minél hamarabb kikerüljenek a kórházakból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!