Több száz csecsemő vár akár hónapokat is arra a magyar kórházakban, hogy nevelőszülőhöz kerüljön

2024. szeptember 23. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi három hónap adatai alapján 280-300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban várnak nevelőszülőre, közölte a Népszava kérdésére a Belügyminisztérium. A lap szerint az emelkedés szembetűnő, 2023-ban a Gyermekjogi Civil Koalíció még 50-100, hónapok óta kórházban várakozó csecsemőről írt.

A lap azért fordult a belügyhöz, mert arról értesültek, hogy csak az egri Markhot Ferenc Kórház osztályán jelenleg 12 baba vár jó ideje a kórházban. A lap kérdéseire sem a kórház, sem a helyi gyermekvédelmi szervezet nem válaszolt, de a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is azt írta, nem illetékesek a kérdésben.

A válasz végül a Belügyminisztériumtól jött: megjegyezték azt is, hogy az egri kórházban két éve tapasztalható, hogy többen mondanak le a babájukról, a gyerekek pedig általában „három hét és tizenkét hónap” közötti időintervallumot töltenek a kórházban.

Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője szerint ez „rendkívül súlyos gyermekjogi vétek, hogy csak azért hagynak kórházakban elhagyott babákat, mert nem tudnak másutt gondoskodni róluk”. Szerinte „ami ezekkel a kisbabákkal történik, nagyon fájdalmas, és egyáltalán nem európai megoldás”. A kormány hozott egy szabályt, amely szerint a gyermek átmeneti gondozását „és otthont nyújtó ellátását elsősorban befogadó szülőnél kell biztosítani”. Az, hogy ez nem sikerül, arra mutat rá, hogy nincs elég nevelőszülő a rendszerben. Hogy hogyan működik – vagy inkább nem működik – Magyarországon a gyermekvédelem, arról itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!