Budapesten találkozik Szijjártóval az új ukrán külügyminiszter

2024. szeptember 23. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő héten Budapestre látogat Ukrajna új külügyminisztere, Andrij Szibiha – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter az Indexen. Szijjártó azt mondta, hogy a találkozón beszélni fognak az ukrajnai kisebbségi törvényről is.

Dimitro Kuleba volt ukrán külügyminiszter a Telexnek adott interjújában még azt mondta, hogy „a magyar–ukrán viszonyban minden probléma az orosz agresszióra vezethető vissza.” De akkor azt is hozzátette, fontos volt, hogy Szijjártó Péter hangsúlyozta kiállását Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. Emiatt érdekes lesz, hogy mit hoz majd a Kuleba utódjával tervezett találkozó.

A magyar külügyminiszter egyébként New Yorkban van az ENSZ közgyűlésének 79. ülésszakán. Eredetileg Orbán Viktor miniszterelnök utazott volna az amerikai nagyvárosba, de az árvíz miatt lemondta az összes külföldi programját.

A külügyminiszternek lesznek kétoldalú találkozói a következő napokban, melyek közül a Szergej Lavrov orosz, illetve a Vang Ji kínai külügyminiszterrel tervezett megbeszélését emelte ki. Szijjártó New York-i tartózkodása során már azt a 200 millió eurós segélyhitel-programot is aláírta, amivel a magyar kormány megtámogatja az afrikai Csádot. Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy ezzel „nemcsak a magyar vállalatok járnak jól, de az afrikai emberek is.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!