Zárt tárgyaláson állt bíróság elé a pedofíliával vádolt kiskunfélegyházi pap, akit Rogán kerülete is kitüntetett

2024. szeptember 23. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délelőtt megkezdődött annak a volt katolikus papnak a büntetőpere, aki a vád szerint három éven át pénzzel és ajándékokkal vett rá szexre a hittan csoportjába járó kiskorú fiúkat, írja a 24.hu. A per a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon zajlik, a lap azt írja, hogy az ügyész az ügy érzékenységére, erkölcsi és személyiségi jogokra tekintettel zárt tárgyalást kért. A bíró ezt el is rendelte, azzal az indoklással, hogy az eljárásnak ebben a szakaszában az érintett kiskorúakról is hangozhatnak el személyes adatok, ami sérti a jó erkölcsöt és a gyermekek személyiségi jogait is.

A lap beszámolója szerint a többrendbeli hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaéléssel vádolt R. Gábort vezetőszáron vezették be a tárgyalóterembe, láthatóan feldúlt volt, és sem ő, sem az ügyvédje nem járult hozzá ahhoz, hogy felismerhető legyen a tárgyalóteremben készült felvételeken.

R. Gábor, aki 2012-ben Érdemkereszt Díjat kapott az akkor Rogán Antal által vezetett V. kerülettől, az egyik olyan volt pap, aki a Pesti Srácok cikke alapján pedofília gyanúba keveredett a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegyében. R. Gábor és egy másik katolikus pap, H. Róbert ügye azután került elő, hogy nagy port kavart, amikor kiderült, hogy Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vehetett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal.

A vádirat szerint R. Gábor három éven át, 2019 és 2022 között négy kiskorúval – ketten közülük 14 év alattiak voltak – folytatott szexuális tevékenységet, a kiszolgáltatott helyzetben lévő, a befolyása alatt álló fiúk ezt zavarukban eltűrték. A papi szolgálat alól azóta már felmentett, letartóztatásban lévő férfi a korábbi előkészítő ülésen tagadta az ellene felhozott vádakat, a felajánlott nyolcéves szabadságvesztést visszautasította, így akár 15 évet is kaphat, ha bűnösnek találják, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!