Kedden bontják a Magyar Rádió főépületének tetején található antennát

2024. szeptember 23. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden bontják a Magyar Rádió főépületének tetején található, nagyjából 30 méteres antennát, és megkezdik az építési törmelék elszállítását is – derült ki az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) legfrissebb közleményéből.

Az ÉKM szerint „bár a bontás minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik, az iskolaépítés ellen tiltakozók folyamatosan próbálják lassítani vagy gátolni a munkát”. A minisztérium azt várja a tiltakozóktól, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket, ahogy a beruházó és a kivitelező is teszi. Az ÉKM azt írta, hogy továbbra is várja a józsefvárosi önkormányzat és a lakosság véleményét a beruházással kapcsolatban.

A kormány még 2020-ban döntött arról, hogy az eddig Piliscsabán működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem Budapest belvárosába, a VIII. kerületi Palotanegyedbe költözhet, ahol egy új, modern campust alakítanak ki az intézménynek. Ennek értelmében a Pázmány ingyen megkapja a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületét, illetve az Esterházy-palotát, a Károlyi-palota épületét és a Magyar Rádió egykori központi irodaépületét is – összesen 32 600 négyzetméternyi területet. 2021-re készültek el a Pázmány Campus első látványtervei, a költségeket 200–250 milliárd forintra kalkulálták, ez azóta 300 milliárdra módosult.

Pikó András, Józsefváros polgármestere szerint a kormány és a katolikus egyház a helyi lakosok és az önkormányzat feje fölött döntött a beruházásról. Ezért 2023 novemberében helyi védettség alá helyezte a Magyar Rádió bontásra ítélt épületeit, majd egy közmeghallgatást is szervezett. Idén februárban Lázár János építési és közlekedési miniszter egy alkalommal Pikóékkal is leült tárgyalni, de nem közeledtek az álláspontok. Lázár augusztus végén már arról írt, hogy ütemterv szerint haladnak a bontási munkák, Pikó András viszont állítja, hogy erről sem ők, sem a lakók nem kaptak értesítést. A beruházást ellenző lakók a környező épületek állapota és a bontás után keletkező törmelék miatt aggódnak, sokak szerint pedig hiba elbontani a Magyar Rádió történelmi épületeit.

A Pázmány Campusszal kapcsolatos vita alakulásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!