A kormányhivatal felszámolja az árvíz által elöntött illegális szemétlerakót

2024. szeptember 23. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Csepel-sziget nyugati oldalán található Fácános dűlőn körülbelül 1500 köbméternyi, illegálisan lerakott szemetet öntött el az árvíz – írtuk szombaton. A Pest Vármegyei Kormányhivatal hétfő este bejelentette, hogy elszállíttatja az illegális hulladékot.

Az ott élők már korábban is felszólaltak a temérdek mennyiségű szemét ellen, 2023 őszétől a DK szakpolitikusa, Kocsis-Cake Olivio és a párt választókerületi elnöke, Paál Géza pedig rendszeresen fordult a hatóságokhoz a problémával:

Miután az árvíz elöntötte a szemetet, Gyurcsány Ferenc pártelnök is ráfordult a témára: „A Demokratikus Koalíció azzal vádolja a Fővárosi Kormányhivatalt, egészen pontosan annak vezetőjét, Sára Botondot, hogy felelőtlensége súlyos egészségügyi és környezetvédelmi kockázattal fenyegeti a csepelieket” – írta vasárnap. „Vízben áll 1500 köbméter mocsok, nem kell hozzá szakértőnek lenni, hogy tudjuk, ennek az lesz vége, hogy a víz bemossa a mocskot Csepel-sziget földjébe. Bemossa oda, ahonnan előbb-utóbb az ívóvizünket fogjuk beszerezni” – tette hozzá.

A kormányhivatal úgy tűnik, most megsürgette a dolgot: „A Pest Vármegyei Kormányhivatal a jogszabályoknak megfelelő eljárást folytatott az ügyben. A hulladékok illegális elhelyezéséért felelős kötelezett személyt a kormányhivatal korábban már felszólította a kommunális, építési-bontási törmelékből, illetve bútorokból álló, tehát nem veszélyes hulladékok elszállítására. A kialakult rendkívüli árvízi helyzetre tekintettel azonban azonnali intézkedés vált szükségessé. A kormányhivatal, mint hulladékgazdálkodási hatóság, haladéktalanul gondoskodott az érintett hulladékok elszállításáról, amely 2024. szeptember 23-án megkezdődött” – írták közleményükben.

A témáról Orbán Viktor is beszélt a hétfő reggeli árvízinfón. A miniszterelnök azt mondta, fel kell majd számolni az illegális hulladéklerakót az árvíz után, de el van kerítve, nem kerül belőle szemét a Dunába. Később kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy a helyzet miatt jogszabály-módosítást terveznek, hogy hasonló esetben az állam szállítsa el a szemetet, majd nyújtsa be a számlát, mert jelenleg a terület tulajdonosára kell várni. Ezek szerint végül már nem kellett rá várni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!