Orbán: Most már a vége felé járunk

2024. szeptember 23. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn is megtartotta reggeli sajtótájékoztatóját az árvízvédelmi operatív törzs. Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt 24 óra eseményeinek sorolásával kezdte a tájékoztatást, kiemelve, hogy „Most már a vége felé járunk, van, aminek a vége rossz és van, aminek jó, az árvíz az utóbbiba tartozik.”

Mivel nincs csapadék, nincs utánpótlása az árhullámnak, ez jó hír. A Duna délben tetőzik Bajánál, ott harmadfokú, Mohácsnál másodfokú a készültség. A Duna felső szakaszán gyorsabban az apadás a vártnál, Mosonmagyaróvárnál 80 centit apadt már, Esztergomnál több mint egy métert, Vácon 92 centit, Budapesten 74 centit. Valamivel több, mint 700 km-en zajlott még védekezés vasárnap, szombaton ez a szám még 775 km volt. „Enyhül a nyomás, de nem szűnt meg” – mondta Orbán további számokat sorolva: a védelemben részt vevő szakemberek, dolgozók száma a szombati 5025-ről 4400 körülire csökkent, az önkéntesek száma 195 fő, a felhasznált, beépített homokzsákok száma maradt 1 903 100.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

A védelem tulajdonképpen mindenhol kitart, rendben van, egyedül Bátán bukott át a víz egy bekötőúton, de megvédték a települést. Baján az ideiglenes védvonal 2750 méter, a kiépítettség száz százalék, de ott mindig gond van, de sok az önkéntes, így nincs vészhelyzet, folytatta. Két kisebb problémát emelt ki, Dunaújvároson fáradtolaj-elfolyási kihívás van, de azt sikerült lokalizálni és kedden el is távolítják a fenyegetést, míg Csepelen egy illegális hulladéklerakót kell majd felszámolni a víz után, de el van kerítve, nem kerül majd szemét a Dunába. Később kérdésre válaszolva azt is elmondta Orbán, hogy a helyzet miatt jogszabály-módosítást terveznek, hogy hasonló esetben az állam szállítsa el a szemetet, majd nyújtsa be a számlát, mert jelenleg a terület tulajdonosára kell várni.

Zárásként elmondta, hogy még 1,5-2 napot kell kitartani, és fellélegezhet az ország. Azt is elmondta, hogy keddtől Müller Cecília váltja a tájékoztatón Láng István vízügyi főigazgatót, mert közegészségügyi dolgok jönnek, de nincs semmi olyan teendő, ami ne végeztek volna korábban, mindent ismernek.

Az árvízi védekezésre szánt összegről annyit mondott Orbán egy kérdésre válaszolva, hogy 2013-ban 19,6 milliárd forintot költöttek, ebből a vízügyi ágazatra jutó rész 9,8 milliárd volt, ami ma 16 milliárd forint lenne. Most 5 milliárd forinttal számolnak, szeretnék, ha ennyiből kijönne a védekezés, de megy az egyezkedés.

Rétvári Bence belügyi államtitkár a külföldi árvízpusztítás mértékének részletes ismertetése mellett közölte, hogy a víz által elzárt Kisorosziban 50 önkéntes segíti a védekezést. Itt egy 6 éves kislányt kellett hajóval kivinnie az ott állomásozó mentőcsapatnak, őt aztán mentőautóval vitték kórházba. Az árvíz miatt fertőzött ivóvíz miatt Dunabogdány térségében is lajtos kocsi megy de, 1-2 nap és visszaállhat a vízszolgáltatás. Közölte, hogy külön protokoll van a vízzel érintkező és nem érintkező homokzsákok kezelésére, ez van, ahol már meg is kezdődött.

Láng István vízügyi főigazgató elmondta, Baján hétfőn lesz a tetőzés, kedden itt még harmadfokú készültség lesz, utána már nem, addig viszont teljes a készültség. Délen ez a, még a védekezés feladat, a Duna felső szakaszán, Nagymarosig viszont első fokú készültség alá esik a szint, itt már a védművek bontása zajlik.

Egy helyen, a Lajtán továbbra is rendkívüli készültség van, amennyiben leürül a tározótér, helyreállítják a megbontott védműveket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!