A MOK szerint több háziorvos még csak meg se lett keresve az új háziorvosi ügyeleti rendszerhez

2024. szeptember 23. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara szerint az egy hét múlva induló új, az Országos Mentőszolgálat által irányított ügyeleti rendszerhez a mentőszolgálat több háziorvost még csak meg sem keresett, írja a Népszava.

A váltással megszűnnek a 24 órás ügyeleti szolgáltatások, az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős.

Keczéry Attila, a MOK titkára szerint ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy kéthetente öt napon 12 órát, az ügyeleti napokon 14 órát kéne dolgozniuk a háziorvosoknak az előírt nyolc óra helyett. Több mint egy hete az egészségügyi államtitkár sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nem is lelkesedtek érte túlságosan az orvosok, ekkor 261 háziorvos csatlakozott a 860-ból az új rendszerhez. Ez részben azért is történhetett a MOK szerint, mert egy részüket az OMSZ meg sem kereste szerződéstervezettel.

Az államtitkár a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: mikor az egészségügy átkerült a Belügyminisztériumhoz, az látszott, hogy az ügyeleti rendszerben van a legnagyobb káosz. A kormány januárban alakította át az orvosi ellátás első vonalát. A kormány átalakításához tartozó új ügyeleti rendszerre Budapest október 1-től áll át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!