Schadl György november óta nem adja át lefoglalt luxusautóit, három közülük jelenleg is forgalomban van

2024. szeptember 19. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan Schadl György november óta több felszólítás ellenére sem közölte a perében illetékes Fővárosi Törvényszékkel, hol található a bíróság által lefoglalt négy autója, egy kisrepülője és egy kishajója, valójában a nyomozati iratok alapján azonosítani lehet a Schadl tulajdonában álló – papíron lefoglalt – egy Audit és három Mercedest. Sőt, a 24.hu csütörtöki cikkéből kiderül, hogy azt is nyomon lehet követni, hogy két Mercedest is a múlt hónapban vizsgáztattak, és Schadl Audi A8-as luxuslimuzinja is forgalomban van.

A járműnyilvántartási adatok szerint a négy „elveszett” autó közül az egyik Mercedes a múlt keddi tárgyalás előtt két héttel járt műszaki vizsgán, egy másik Mercedes pedig egy hónappal a tárgyalás előtt. Mindkét autóról készültek hivatalos fotók.

Egy 435 lóerős, 2010-es évjáratú fehér Mercedes CL500 típusú autót augusztus 13-án, vagyis kevesebb mint egy hónappal a múlt heti tárgyalás előtt vizsgáztattak. Ezt a kocsit papíron lefoglalták a hatóságok, ráadásul a kocsit a vizsgáztatással egy időben helyezték vissza a forgalomba, a hatósági adatbázis alapján ugyanis előtte ki volt vonva onnan. Mindez a lap szerint azt jelenti, hogy jelenleg is közlekedhetnek vele.

Egy 2008-as évjáratú fehér Mercedes CLS320 a Belügyminisztérium nyilvántartási adatai szerint le van foglalva, elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll, vagyis nem lehet értékesíteni. Ezt az autót augusztus 27-én műszaki vizsgáztatták, ekkor rögzítették kilométeróra-állását is, ami 70 ezret mutatott. Mindez a 24.hu szerint ugyancsak arra utal, hogy az autóval nemrég közlekedtek, és jelenleg is használatban lehet.

Minden bizonnyal forgalomban van a volt végrehajtó elnök Audi A8-as luxuslimuzinja is, mivel a járműnyilvántartási rendszerben a nyáron – amikor a bíróság már javában érdeklődött Schadl-nél a lefoglalt járművek holléte felől – hivatalosan rögzítették a kilométeróra-állását.

A nyomozati iratok alapján Schadl Györgynek van egy harmadik Mercedese is, ez egy régebbi, 1993-as évjáratú, nyitott tetejű modell, ami hivatalból ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. Papíron ezt a járművet is lefoglalták a hatóságok, ugyanakkor a négy lefoglalt autó közül ez az egyetlen, amely nem közlekedhet törvényesen a közutakon.

Schadl a lapnak megerősítette, hogy valóban ezekről az autókról van szó, melyek használatában nincs korlátozva. Azt is elmondta,

eddig azért nem közölte a bírósággal a tárolási helyüket, mert nem akarta ezt külön-külön megtenni, hanem egyben, az összes jármű tekintetében kívánta ezt közölni.

Schadl állította, hogy ez volt a bíróság kérése, és eddig az egyik autójának nem ismerte a tárolási helyét.

A végrehajtók volt elnökének a nyomozati iratok alapján a felsoroltakon kívül más autói is voltak, egy alkalommal „meglepte magát” egy világoskék (Miami Blue) Porsche luxusautóval, és volt egy kék megkülönböztetett jelzéssel felszerelt Škoda Superbje is. Az előbbi sorsa nem ismert, az utóbbi pedig nincs lefoglalva a járműnyilvántartás adatai szerint.

A 24.hu szerint „figyelemre méltó, hogy az autók egyike sem áll körözés alatt, miközben a bíróság az elmúlt hónapokban többször kérte Schadlt, közölje, hogy hol vannak”, és az is, hogy az ügyészség sem kezdeményezett nyomozást a bíró által említett zártörés bűncselekményének – ami akkor áll fenn, ha valaki nem adja át a hatósági eljárás során lefoglalt, zárolt vagy zár alá vett dolgot – gyanúja miatt. Azonban a Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint Schadl György nyolc munkanapot kapott, hogy közölje a járművek tárolási helyét.

Szeptemberben a bíróság úgy döntött, hogy Völner Pál családja újra használhatja azokat a járműveket, amelyeket lefoglaltak tőlük az eljárás során. A Völner család egy Porschét, egy Lexust és egy Mini Coopert kapott vissza a hatóságoktól.

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, a nyári szünet után szeptember 10-én folytatódott a Schadl–Völner-ügy a bíróságon. Ezúttal Majorosi Esztert, az egyik olyan végrehajtót hallgatták meg, aki már bűnösnek vallotta magát abban, hogy Schadl György pénzért cserébe tette őt pozícióba. Emiatt már korábban felfüggesztett börtönre ítélték. Majorosi több ponton is megtagadta a vallomástételt, így arról sem beszélt, mikor mennyi osztalékot vett ki a végrehajtói irodájából, és azoknak a pénzeknek mi lett a sorsa.

A szövevényes Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. A fideszes expolitikus cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. A végrehajtói kar elnöke pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!