Elítélt végrehajtó Schadl perén: Gyuri azt kérte, hogy a teljes osztalékot adjam át neki készpénzben, amikor kéri

2024. szeptember 19. – 11:02

Elítélt végrehajtó Schadl perén: Gyuri azt kérte, hogy a teljes osztalékot adjam át neki készpénzben, amikor kéri
Schadl György 2024 szeptemberében a bíróságon – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Schadl-Völner-per csütörtöki tárgyalási napján újabb végrehajtót hallgattak meg a Fővárosi Törvényszéken. A végrehajtó már bűnösnek vallotta magát abban, hogy miután Schadl György elintézte neki a végrehajtói pozíciót, ő cserébe milliókat adott neki. Emiatt már korábban felfüggesztett börtönre ítélték.
  • Forrai Miklós szerint Schadl a végrehajtói irodájának teljes osztalékát kérte tőle készpénzben, cserébe havi 2 milliót adott neki vissza.
  • Aztán Schadl arra kérte Forrait, hogy szálljon be egy második, majd egy harmadik végrehajtói irodába is, és azokból is adjon neki az osztalékból.
  • Schadl György közben megtalálta a kisrepülőjét és kishajóját, amikről egy hete még nem tudta, hol vannak.

A csütörtöki tárgyalás egy bejelentéssel kezdődött: Schadl György az elmúlt egy hétben megtalálta a kisrepülőjét, kishajóját, autóit, amikről az előző tárgyaláson azt mondta: nem tudja, hol vannak. A bíró szerint erről Schadl védője értesítette őket. Így most már le tudják tőle ezeket foglalni.

Másrészt Schadl korábban azt kérte a bíróságtól, hogy hétfőnként és szerdánként kapjon felmentést a bűnügyi felügyelet szabályai alól (házi őrizetben van). A bíróság ezért elrendelte, hogy a hatóságok ellenőrizzék a nyomkövetőjének GPS-adatait, hogy megnézzék, hol tölti a felmentésre kapott idejét. Schadl most jelezte, hogy a továbbiakban akkor nem kér felmentést ezekre a napokra.

Ezután áttértek a következő tanú meghallgatására.

Schadl: „Vigyázni kell a bőrödre, én rendeltem! 😁”
Forrai: „Rendes vagy! 😀”

2020. augusztus 5-én ezt az üzenetet váltotta Schadl György, a végrehajtói kar akkori elnöke a szigetszentmiklósi végrehajtóval, Forrai Miklóssal a nyomozati anyag szerint. Forrai a vád szerint egyike volt azoknak a végrehajtóknak, akiknek a kinevezését Schadl intézte el Völner Pál akkori igazságügyi államtitkár aktív közbenjárásával, cserébe pedig Schadl pénzt szedett be tőle.

A végrehajtó öt másik társával együtt még 2023 májusában bűnösnek vallotta magát az előkészítő ülésen (és ezzel valójában Schadlra is vallott). Ezzel elismerte a vádat, miszerint az irodája osztalékát teljes egészében odaadta Schadlnak, összesen 197,8 millió forintot.

  • 2020. május 28-án 120 millió forintot,
  • 2021. január 13-án 60 millió forintot,
  • 2021. június 10-én pedig 17 millió 850 ezer forintot.

De Schadl sem maradt hálátlan, Forrai havonta 1,6-3 millió forintokat kapott vissza tőle, 2019 és 2021 között összesen 52 millió forintot. A vád szerint ezeket a pénzeket Schadl sofőrje és bizalmasa, M. Viktor vitte-hozta Schadl és a végrehajtó között. (A sofőr is a vádlottak padján ül, és tagadja a vádakat.) Forrai felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta az ügyet, most pedig már tanúként állt a bíróság elé.

Forrai a bíróságon arról beszélt, korábban ügyész volt, de ebben elfáradt, váltani akart, „megnyílott ez a lehetőség”, hogy végrehajtó legyen. Ezután több kérdésre az előző tanú taktikáját használta: nem válaszolt olyan kérdésekre, amikkel magára tenne terhelő vallomást. Így aztán arra a kérdésre sem válaszolt, mikor és hogy ismerte meg Schadl Györgyöt. Ennyit felelt: „Szeretnék a relatív mentességi jogommal élni. Ha elfogadjuk, ami a vádiratban szerepel, Schadl György a bűntársam”. Ahogy Schadl sofőrjéről, M. Viktorról sem akart beszélni.

Annyit mondott, hogy Szigetszentmiklóson lett belőle végrehajtó 2019 nyarán, itt Schadl Györgyöt, azaz „Gyurit” váltotta, aki felajánlotta neki, hogy „segít az átadás-átvételben”.

Aztán amikor a bíró az osztalékokról kérdezte, végül így felelt: „Na, jó. Volt egy megállapodásom Schadl Györggyel”. Ez úgy nézett ki, hogy minden marad a régiben a szigetszentmiklósi végrehajtói irodában, annak működését Schadl finanszírozza továbbra is, és neki is ad pénzt, havi 2 millió forintot: 1,8 millió forintot kézbe, 200 ezer forintot fizetésként az irodától. „És akkor itt jön, hogy miért finanszírozná ezt? Mert azt kérte, hogy ezért cserébe az iroda által megtermelt osztalék teljes összegét adjam át. Ez így történt. Készpénzben kellett átadni az osztalékot, és akkor, amikor kérte a Gyuri. Amikor ő úgy gondolta, hogy neki erre szüksége van. Az iratok között szerepel, hogy mekkora összegek voltak” – vallotta. Forrait állítása szerint eleinte Schadl kezébe adta át az osztalékot, majd később Schadl sofőrje, M. Viktor vitte el a bankba, a készpénzt neki adta át. „Ez volt az eredeti megállapodásunk Gyurival”, mondta.

Schadl azt kérte tőle, hogy erről az üzletről senkinek se beszéljen. A megállapodás 2021. december 31-ig állt volna fenn, utána újrabeszélték volna az egészet. Schadlt viszont 2021 novemberében elfogták a repülőtéren, diplomata útlevéllel és a feleségével utazott volna Dubajba.

A nyomozati anyagokban az is szerepel, hogy Forrainak nem tetszett, hogy készpénzben kellett adnia az osztalékot Schadlnak. „Szóvá és tettem, hogy miért nem utalhatom a számlájára, amire azt mondta, hogy ez egy titkos megállapodás, erről senki nem tudhat, ezért nem utalhatom”, mondta az ügyészeknek.

Hosszú barátság, pontos elszámolás

Schadl és Forrai gyakran üzenetekben beszélték meg egymással az ügyleteiket. 2019. november 4-én például így:

Schadl: „Szia! Ráér jövő hétig a szokásos történet vagy elküldjem Viktorral?”
Forrai: „Szia. Ráér. 1,6, tudod !”
Schadl: „Jársz a héten Pesten?”
Forrai: „Igen. Szerda dél körül érek fel.”
Schadl: „Oksa. Viktorka keresni fog. 😉”
Forrai: „Köszi, de nem szükséges, jó lesz a jövő hét, tényleg . Elutaztatok már? Itt igen rossz az idő – esik kegyetlenül !”
Schadl: „De! Ott hagytam nála a pénzt. Tudod hosszú barátság, meg pontos elszámolás. Itt azért jobb az idő 😁”
Forrai: „Jó nektek ! Köszi, hívott Viktor, megbeszéltük! Jó pihenést !”

Két nappal később, 2019. november 6-án Forrai így tájékoztatta Schadlt a fejleményekről:

Forrai: „Szia! Viktorral találkoztam, köszönöm, minden ok! Jó pihenést!”

Az ügyészség szerint Forrai ekkor 1,6 millió forintot kapott Schadl Györgytől.

2020. március 2-án is üzentek egymásnak:

Forrai: „Szia Gyuri ! Jó utat és kellemes lazulást! Az angolt legalább gyakorlod! Szerdán már Pesten leszek, a márciusit Viktor el tudná hozni, vagy várjunk jövő hétig? Csütörtökön Zsolttal megyek egy ügyben tanúkihallgatásra rendőrségre. Forrai Májki”
Schadl: „Szia! Köszi! 😁 Persze, Viktorral fuss össze, csörgesd meg, hogy mikor jó Neked! Üdv: Gyuri”

Két nappal később, 2020. március 4-én megint ment a megerősítő üzenet Schadlnak:

Forrai: „Szia! Találkoztam Viktorral! Köszi! Jó pihenést ! Forrai M”

Forrai ekkor már 2 millió forintot kapott Schadltól az ügyészség szerint.

2021. augusztus 3-án is volt egy szakmai kérdése Forrainak:

Forrai: „Szia! Mizu? Remélem pihenni is tudsz a nyáron! Velem minden ok, bár kétszer is meg fogom ezután gondolni, hogy 10 éves gyerekekkel menjek nyaralni ! Balatonon voltam a tesom meg a saját gyerekeimmel . Kemény volt... Egy szakmai kérdés: Viktorral tudnék csütörtökön találkozni ?”

Megint csak két nappal később, 2021. augusztus 5-én Forrai így tájékoztatta Schadlt:

Forrai: „Köszönöm szépen, megkaptam!”
Schadl: „Én köszönöm a segítséget!”

Ekkor már 3 millió forintot kapott Forrai.

A havi összegek azért emelkedtek 1,6 millióról előbb 2 millióra, majd 3 millióra, mert a nyomozati iratok szerint Forrai a szigetszentmiklósi végrehajtói iroda mellett előbb Schadl kérésére elvállalta, hogy egy másik – a bűnösségét szintén bevalló, és azóta felfüggesztettre ítélt – végrehajtó, Varga Levente irodájában 90 százalékos tulajdonos lesz (és onnan is adja az osztalékot Schadlnak), majd egy harmadik végrehajtó mellett is helyettes lett.

Több iroda = több osztalék = nagyobb fizetés

Ezekről viszont nem akart bővebben beszélni a bíróságon. A nyomozás alatt az ügyészségnek azért mondott pár dolgot. Állítása szerint Schadl 2020 januárjában kereste meg azzal, hogy hozza a papírjait, személyi igazolványát, lakcímkártyáját és adókártyáját. „Közölte velem, hogy elmegyünk egy ügyvédi irodába, ahol tagként be kell szállnom egy végrehajtó irodába. Valahogy úgy fogalmazott, hogy ha már ő is segített rajtam, és nagyon jót tett velem, ezért most én is segítsek neki”, vallotta. Végül Schadl azt kérte tőle, hogy 90 százalékban legyen tag ebben a ceglédi irodában. „Ez számomra nagyon kellemetlen utazás volt, hiszen éreztem, hogy ez gáz, de Schadl György azt mondta, hogy nekem ezzel az irodával semmi dolgom nem lesz, nem végrehajtóként lesz rám szükség, kizárólag tag leszek, és annyi feladatom lesz, hogy amikor az osztalékról kell szavazni, akkor szavazzak, vegyem fel a papír szerint nekem járó 90 százalékos osztalékot, és azt majd adjam át neki.” Így nőtt az 1,8 millió 2 millió forintnyi készpénzre. Kapott még további 20 ezret azért, hogy papíron 90 százalékos tag lett az irodában.

Vallomása szerint ebből az irodából kétszer vettek fel osztalékot. “Én átvettem Leventétől az osztalék 90 százalékát, majd azt az autóban átadtam M. Viktornak”", vallotta.

Aztán egy harmadik, budapesti irodába is be kellett szállnia. “Akkor már hangot is adtam Gyurinak azzal kapcsolatban, hogy nekem ez így annyira nem tetszik. Akkor azon felül, hogy 3 millió forintra felemelte a havi »fizetésemet«, azt is mondta, hogy majd legyen vége 2021-nek, és a következő évben átbeszéljük a kezdeti megállapodást. Ez szerintem viszont csak egy tűzoltás volt felém, nem hinném, hogy komolyan gondolta, csak lehet, hogy látta rajtam, hogy kezd a bizalom megtörni."

A beosztottja is látta, hogy nem ért a végrehajtáshoz

„Számomra rövid idő után kiderült, hogy egyáltalán nem ért a végrehajtáshoz, ezt ő egyébként nem is titkolta. Amikor kérdezte tőlem, hogy mit csináljon, hogy elfogadják őt az emberek, én javasoltam neki, hogy tanulja meg a szakmát” – vallotta korábban a bíróságon Forrai beosztottja és irodavezetője.

S. Tímea az osztalékokról is beszélt. Azt mondta, a pénzeket mindig Forrai és Schadl sofőrje, M. Viktor vették fel. „Nekem ezt soha senki nem mondta így ki, de az számomra is egyértelmű volt, hogy ebből az osztalékból Miklós valamennyit visszafizet Gyurinak. Azt azonban nem tudtam, hogy milyen százalékban. Amikor már Gyurit letartóztatták, akkor mesélte el csak nekem Miklós, hogy tulajdonképpen az osztalék teljes összegét Gyuri vitte el, és ő havi 2 millió forint fizetést kapott”. A nő viszont meglepődött, kevésnek tartotta a havi kétmilliót, mire állítása szerint Forrai azt mondta neki, ez még mindig sokkal több, mint a 400 ezres ügyészi fizetés, ráadásul nem is kell annyit dolgoznia.

„Nyilván egyértelmű volt, hogy mindez azért történik, mert Gyurinak köze van ahhoz, hogy Miklós lett a végrehajtó. (…) Amikor azonban Miklós elmondta nekem, hogy milyen arányban részesült ő az osztalékból, akkor természetesen azt is elmondta, hogy ez azért volt így, mert Gyuri intézte neki a végrehajtói kinevezését. Természetesen nem szó szerint így hangzott el, de ezt sejtette” – vallotta S. Tímea.

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. A végrehajtói kar elnöke pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!