A Schadlt bemártó bizalmas: Gyuri felhívott valakit a minisztériumban, hogy intézkedjenek

2023. október 19. – 10:55

A Schadlt bemártó bizalmas: Gyuri felhívott valakit a minisztériumban, hogy intézkedjenek
Schadl Györgyöt viszik el egy korábbi tárgyalási napról – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Schadl György másik bizalmasát, S. Tímeát hallgatták meg a végrehajtói kar volt elnökének és az egykori igazságügyi miniszterhelyettes és fideszes exállamtitkárnak, Völner Pálnak a korrupciós perében csütörtökön a bíróságon.
  • A napokon át nyilatkozó F. Vivienhez hasonlóan S. Tímea is még a nyomozás alatt borított az ügyészségnek, ezért nem vádlott, csak tanú a Schadl–Völner-perben.
  • S. Tímea egy olyan végrehajtó alatt dolgozott, aki már beismerte a bíróságon, hogy Schadl pénzért cserébe tette őt pozícióba. A nő szerint a végrehajtóról már messziről látni lehetett, hogy nem ért a végrehajtáshoz.
  • A végrehajtó irodájának osztalékát pedig állítása szerint szinte teljes egészében Schadl György kapta.
  • Szerinte Schadl egy minisztériumba megeresztett telefonnal elintézte neki, hogy ne kelljen szakvizsgáznia.
  • A tanú szerint Schadl mindig nagyon alázatosan beszélt Völner Pállal, de Schadl sosem mondott neki olyat, hogy Völner közbenjárásával neveznek ki bárkit végrehajtónak.

2022. február 10-én hajnali 5:50-kor készenléti rendőrök jelentek meg Tenkes budapesti otthonánál. Házkutatást tartottak, motoztak, majd a nőt bevitték a főügyészségre. A lehallgatási anyagban szereplő Tenkes fedőnév S. Tímeát takarta, aki F. Vivien mellett egy másik bizalmi embere volt a végrehajtói kar akkori elnökének, Schadl Györgynek. A gyanú ekkor úgy szólt ellene, hogy visszaélve a hivatali helyzetével, üzletszerűen és bűnsegédként hivatali vesztegetést fogadott el. S. Tímea már másnap, február 11-én vádalkut kötött az ügyészséggel, ezzel vállalta, hogy elmond mindent, amit tud az akkor már letartóztatásban lévő Schadl György ügyleteiről, cserébe belőle nem lesz gyanúsított, majd vádlott, csak tanú.

S. Tímea a csütörtöki meghallgatásán szinte teljesen megismételte azt, amit tavaly az ügyészségi kihallgatásán is mondott. Arról beszélt, hogy Schadl György 2018-ban lett a főnöke, amikor a végrehajtói kar volt elnöke egy időre átvette a szigetszentmiklósi végrehajtói irodát. Mivel S. Tímea ott volt végrehajtó-helyettes, így Schadl lett a főnöke. Amikor a nőnek egy szakvizsga kellett volna ahhoz, hogy a pozíciója továbbra is megmaradjon, állítása szerint Schadl okosban elintézte neki, hogy ne kelljen szakvizsgáznia.

„Gyuri felhívott valakit a minisztériumban, hogy intézzék el, hogy szakvizsga nélkül is másnaptól ugyanúgy működjön az e-szignó-kártyám és a helyettesi igazolványom. Azt nem tudom, hogy kit hívott fel, csak annyit, hogy valakinek emiatt még aznap este be kellett mennie dolgozni a minisztériumba.

Ezt a telefont Gyuri az én jelenlétemben intézte, és nagyon barátságosan kérte az illetőt, de szó nem volt arról, hogy ez problémát jelentene” – vallotta. Hogy pontosan melyik minisztériumot hívta fel Schadl, és hogy ott kit, az nem derült ki.

Jött a végrehajtó, aki nem ért a végrehajtáshoz, az osztalékot meg Gyuri vitte el

A következő évben, 2019-ben pályázatot írtak ki a szigetszentmiklósi iroda végrehajtói helyére, S. Tímeáék izgultak is, ki lesz ott az új végrehajtó Schadl helyett, aki viszont a nő elmondása szerint azt mondta, nyugodjanak meg, „nem lesz semmi gond. Bárki is jön, minden marad a régiben. Nem mondta ki konkrétan, de egyértelmű volt az ő közléséből, hogy ő fogja biztosítani a továbbiakban is a működéshez szükséges költségeket.”

A pozíciót Forrai Miklós nyerte el. S. Tímeának pedig rögtön feltűnt, hogy valami nem stimmel. „Számomra rövid idő után kiderült, hogy egyáltalán nem ért a végrehajtáshoz, ezt ő egyébként nem is titkolta. Amikor kérdezte tőlem, hogy mit csináljon, hogy elfogadják őt az emberek, én javasoltam neki, hogy tanulja meg a szakmát” – vallotta.

Bár Forrai is a főnöke volt, a nő továbbra is minden kéréssel Schadlhoz ment. Így tett az anyagi kérdéseknél és az osztalék felvételénél is. Az iroda be- és kifizetéseit S. Tímea egy házipénztár elnevezésű Excel-táblázatban vezette, állítása szerint Schadl egy-két havonta milliókat adott az irodának – amikor még Schadl vezette az irodát, akkor a pénzt általában ő vagy sofőrje, a szintén vádlottak padján ülő M. Viktor vitte oda borítékban, a milliókat pedig a széfbe tették. Amikor már Forrai volt ott a végrehajtó, akkor „mindig M. Viktor hozta a pénzt, amit mindig nekem adott. Ezeket a befizetéseket én mindig vezettem a házipénztár elnevezésű Excel-táblázatban, ahová én megjegyzésben mindig odaírtam azt, hogy Viktor hozta, vagy pedig azt, hogy Viktortól”.

Schadl 2021. novemberi letartóztatásának környékén viszont S. Tímea gondolt egyet, és a Viktor feljegyzéseket kicserélte Miklós hozta és Miklóstól feljegyzésekre, mert félt, hogy Forrainak az előbbiből esetleg baja származhat.

Arról, hogy Schadl a saját távozása és Forrai kinevezése után továbbra is pénzelte az irodát, S. Tímea a bíróságon azt mondta, most már tudja, hogy ez nem volt így helyes, de naiv is volt. Azzal pedig nem foglalkozott, milyen megállapodás volt a két ember között, de Forrai „nagyon jól tudta, hogy nem ő fogja feltölteni” az apadó házipénztárt.

A végrehajtói irodából Forrai osztalékot is felvett. S. Tímea ügyészségi vallomása szerint a pénzeket mindig Forrai és M. Viktor vették fel, ő nem volt ott a bankban ezeknél. De azért megvoltak a saját sejtései. „Nekem ezt soha senki nem mondta így ki, de az számomra is egyértelmű volt, hogy ebből az osztalékból Miklós valamennyit visszafizet Gyurinak. Azt azonban nem tudtam, hogy milyen százalékban.

Amikor már Gyurit letartóztatták, akkor mesélte el csak nekem Miklós, hogy tulajdonképpen az osztalék teljes összegét Gyuri vitte el, és ő havi 2 millió forint fizetést kapott”.

S. Tímea viszont meglepődött, kevésnek tartotta a havi kétmilliót, mire állítása szerint Forrai azt mondta neki, ez még mindig sokkal több, mint a 400 ezres ügyészi fizetés, ráadásul nem is kell annyit dolgoznia.

Azt is mondta, ő ezekből gondolta, hogy az osztalék a bankból egyenesen Schadlhoz ment:

  • Minden kérdésben Schadl döntött a végrehajtói iroda környékén.
  • Forraival együtt M. Viktor is mindig bement a bankba, és ebből azt gondolta, hogy a sofőr aztán viszi is tovább a pénzt Schadlnak.
  • Azt feltételezte, hogy a bankos kiruccanás után Forrai és M. Viktor együtt mentek rögtön Budapestre. Ezt azért feltételezte, mert szerinte Forrai nem vezetett Pesten.

„Nyilván egyértelmű volt, hogy mindez azért történik, mert Gyurinak köze van ahhoz, hogy Miklós lett a végrehajtó. (…) Amikor azonban Miklós elmondta nekem, hogy milyen arányban részesült ő az osztalékból, akkor természetesen azt is elmondta, hogy ez azért volt így, mert Gyuri intézte neki a végrehajtói kinevezését. Természetesen nem szó szerint így hangzott el, de ezt sejtette” – vallotta S. Tímea az ügyészségen a nyomozati iratok szerint.

Amikor az osztalékokról beszélt, S. Tímea vallomásában többször megjelennek az úgy gondol, úgy feltételez kifejezések, ez pedig visszatérő jelenség a koronatanúnak nevezett F. Viviennél is. Nála a védők többször felhívták a figyelmet arra, hogy ők a tényekre kíváncsiak, nem pedig feltételezésekre.

A vád szerint Forrai Miklós összesen 197,8 millió forintot adott Schadl Györgynek, cserébe a végrehajtói kinevezéséért. Schadl pedig nem maradt hálátlan, Forrai havonta 1,8–3 millió forintokat kapott vissza tőle. Forrai pedig mindezt már be is ismerte, a bíróság pedig el is ítélte, felfüggesztett, tehát nem letöltendő börtönbüntetést kapott.

Völner Pál egy korábbi tárgyalási napon – Fotó: Bődey János / Telex
Völner Pál egy korábbi tárgyalási napon – Fotó: Bődey János / Telex

S. Tímea állítása szerint egyébként közvetlenül Schadl letartóztatása után őt megkereste egy ügyvéd, aki azt mondta neki: ő a „legnagyobbnak az ügyvédje”, ebből pedig a nő Schadlra gondolt, mert Völner Pál fideszes exállamtitkár ekkor még nem volt a képben. „Közölte velem, hogy nem biztos, de valószínű, hogy engem is meg fog keresni a nyomozó hatóság, és én nyugodjak meg, minden oké, és csak annyit kell mondanom, hogy természetesen csak kölcsönökről tudok.”

Ez a szál még azért is fontos lehet, mert Schadl ahhoz ragaszkodik, hogy ő a végrehajtóknak nem korrupciós pénzeket csorgatott vissza, hanem csak kölcsön adott nekik milliókat. S. Tímea szerint viszont Forrai „azt mondta, nem volt szó semmiféle kölcsönről”.

Valakik öt budapesti irodát kértek tőle

S. Tímea még arról is beszélt, hogy egy másik végrehajtói irodánál, a fonyódinál is rögtön feltűnt neki, hogy az a végrehajtó, aki pozícióba került, szintén nincs a helyzet magaslatán. „Gábor kérdéseiből teljesen egyértelmű volt, hogy nem ért ehhez a szakmához. Én ezt egyszer jeleztem is Gyurinak, hogy örülnék, ha Gábor jobban ismerné ezt a szakmát. Egyébként ez Gyuri és köztem állandó téma volt, hogy én azt szeretném, ha szakemberek kerülnének kinevezésre végrehajtónak.” Bár ehhez hozzátette, hogy arról ő itt nem tudott, hogy „Gábor is fizet Gyurinak”. Forraihoz hasonlóan Nagy Gábor már szintén beismerte a bíróságon, hogy a kinevezéséért cserébe 42,6 millió forintot adott Schadl Györgynek, aki meg havonta 1 millió forint feletti összegeket adott neki vissza.

A tanú állítása szerint egyszer

Schadl azt is mondta neki, valakik öt budapesti irodát „kértek tőle, de azt nem említette, hogy kik, vagy miért kérték ezeket. Emiatt egyébként láthatóan aggódott is. (...) Egyáltalán nem is célzott rá, hogy kik kérték ezt tőle, én pedig nem kérdeztem, nem is akartam tudni.”

Az egyik ilyen iroda az Üllői úton volt, ahol S. Tímea szerint Schadl azért állította fel 2021-ben az addigi végrehajtót, mert szerinte az határidőre nem tudta teljesíteni a jogszabályi feltételeket, és így nem tudta megszerezni időre a jogi diplomáját. Ennek a bizonyos végrehajtónak viszont S. Tímea szerint „meggyőződése volt”, hogy ő teljesítette a feltételeket, és jogtalanul állították fel.

Megüresedett pozíciójára végül pályázatot írtak ki, Schadl pedig állítólag azt mondta S. Tímeának, hogy „nagyon fontos, hogy ez az iroda rendben legyen, mert ez egy nagyon fontos személyhez lesz köthető majd a pályázat után”.

Vallomásában arra is kitért, hogy egy olyan esetről tud, amikor Schadl György elintézte valakinek a végrehajtói szakvizsgáját. A fonyódi végrehajtói irodánál volt egy jelölt, aki szakvizsgára jelentkezett. S. Tímea fel is csörgette Schadlt, hogy nekik nagy szükségük lenne ott az irodában erre az emberre, mire a végrehajtói kar volt elnöke megnyugtatta, hogy nem kell aggódni. „Azon a napon, amikor a jelölt vizsgázott, engem felhívott Gyuri azzal, hogy nemsokára fogják szólítania őt, és a végrehajtásban alkalmazott adósmentő kormányzati intézkedésekről fogják kérdezni. (…) Valóban ezt a kérdést tették fel neki.”

A jó fej Völner

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében.

És hogy mindezt miből finanszírozta a végrehajtói kar elnöke? A vád szerint abból a pénzből, amit Schadl azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.

S. Tímea az ügyészségi vallomásában azt mondta, sokszor hallotta Schadlt telefonon egyeztetni Völnerrel, „nagyon jó, közvetlen viszony volt közöttük, de azért nagyon alázatosan beszélt vele Gyuri”. Állítása szerint Schadl azt mondta neki, a fideszes exállamtikár „nagyon jó fej, nagyon jól lehet vele együtt dolgozni”, S. Tímea pedig már akkor is, hogy Völner kicsoda, hogy „ő diszponált a végrehajtói terület felett”. Személyesen nem találkozott vele, és vallomásában azt is kijelentette, hogy Schadl sosem mondott neki olyat, hogy Völner közbenjárásával neveznek ki bárkit végrehajtónak.

Ehhez most a tárgyaláson azt tette hozzá, hogy Schadl és Völner kapcsoaltát nem mondaná haverinak, a telefonbeszélgetéseik pedig nem voltak nagyon hosszúak, maximum pár percesek. Azt nem tudja, miről volt szó a két ember között, de szerinte a beszélgetések szakmainak tűntek.

A Telex a kezdetektől követi az úgynevezett Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!