Lefényképeztük Schadl kisrepülőjét, amit az ügyészség eddig hiába keresett

2024. szeptember 19. – 13:48

Lefényképeztük Schadl kisrepülőjét, amit az ügyészség eddig hiába keresett
Schadl György repülője az esztergomi reptéren – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi évek legnagyobb korrupciós ügyének főszereplője a bírósági tárgyaláson bírói felszólításra sem akarta elmondani, hol hagyta azokat az autókat, kisrepülőt és kishajót, amiket le akarnak tőle foglalni. Olvasónk tippje alapján elmentünk az esztergomi reptérre, és sikerült lefotóznunk a kérdéses gépet, ami a hivatalos nyilvántartási adatok szerint Schadl György birtokában van.

A kisrepülőről sokáig az ügyészség sem tudott, nem is szerepelt a vádiratban felsorolt vagyontárgyak között. Tavaly májusban szúrta ki a G7, hogy a hivatalos nyilvántartás szerint Schadl György nevén egy Piper PA-28 Cherokee repülőgép is van, ami ezután már a bíróság által lefoglalandó vagyontárgyak közé is bekerült négy értékes autó és egy hajó mellé.

Egy bő hete Schadl még nem tudta, hol van a repülő, valamint a neki tulajdonított autók és hajó, hiába kérték tőle az elmúlt hónapokban többször is. „Amiről nem tudom elmondani, hol van, arról nem tudom elmondani. Amiről el tudom mondani, arról el is fogom” – közölte a bírósággal.

A gép egy négyüléses, teljesen fémből készült, egymotoros repülő, amit repülési kiképzésre, légitaxizásra és személyes használatra terveztek. A gépet a lajstrom szerint 1968-ban gyártották, azaz a típus korai korszakából való, ráadásul a hivatalos adatok alapján 2017 óta érvényes légialkalmassági bizonyítványa sincs.

Újonnan egy ilyen repülő nagyjából 200 ezer dollárba, azaz jelenlegi árfolyamon durván 70 millió forintba kerül, használtan azonban jóval olcsóbb, különösen a régebbi modellek. Egy Schadl gépénél pár évvel fiatalabb repülőt például 44 ezer dollárért (15 millió forintért) hirdetnek.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A repülő az elérhető adatok alapján 2018 elején még nem volt Schadl tulajdonában. Ekkor egy komárnói bejegyzésű szlovák cég birtokolta. Azt nem tudni, hogy pontosan mikor került Schadlhöz a gép, de a szlovák vállalat beszámolói alapján valószínűleg valamikor még 2018-ban adhatták el. Ekkor már jó eséllyel zajlottak azok a korrupciós bűncselekmények, amelyekkel a végrehajtói kar egykori elnökét vádolják.

Az autókra a 24.hu talált rá. A járműnyilvántartási adatok szerint a négy „elveszett” autó közül az egyik Mercedes a múlt keddi tárgyalás előtt két héttel járt műszaki vizsgán, egy másik Mercedes pedig egy hónappal a tárgyalás előtt. Mindkét autóról készültek hivatalos fotók.

Mint a korrupciós per csütörtöki tárgyalásán kiderült, Schadl is „megtalálta” hirtelen a kisrepülőjét, a kishajóját és az autóit, amikről alig egy hete még azt mondta, nem tudja, hol vannak. Így most már le tudják tőle ezeket foglalni.

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket.

Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. A végrehajtói kar elnöke pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint.

A Telex a kezdetektől követi az úgynevezett Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!