Egy nap alatt több mint 400 haldokló fecske került egy állatmentő szervezethez, de csak 40 százalékuk élte túl az éjszakát

2024. szeptember 16. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Elképesztően szomorú napunk volt. Több mint 400 haldokló fecskén próbáltunk segíteni a rengeteg telefon mellett. Egytől-egyig át lettek nézve és megfelelő ellátás kaptak. Most fűtött, számukra berendezett helyiségben próbálnak erőre kapni. Nem lehet megmondani hányan élik túl, amit lehetett azt megtettünk értük” – írja a Facebookon a Sóstó Vadvédelmi Központ. Kifejezetten kedvezőtlen ugyanis a fecskék számára a hirtelen jött hideg, a közösségi médiában egyre több madármentő szervezet figyelmeztet a fecskék pusztulására.

A Sóstó Vadvédelmi Központ azt írja, az állatok felét a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai juttatták el hozzájuk, sokan pedig önkéntesen segítenek a fecskék mentésében. Csete Gábor, a központ vezetője napközben a 444-nek elmondta, hogy az éjszakát csak a fecskék 40 százaléka élte túl. Délelőtt óta újabb 150 madarat vittek be hozzájuk, és hamarosan újabb 800 példány érkezik. Zömében fecskékről van szó, amelyek a hideg időjárás miatt teljesen kimerültek, átfagytak és nem jutnak élelemhez sem.

A madármentő szervezetek figyelmeztetnek: ebben az időben mindenki lassan, óvatosan vezessen, ha pedig bárki bárhol az út mentén gubbasztó, vagy földön lévő fecskét talál, ne hagyja magára. Ilyen esetben elég egy dobozba tenni a madarat és meleg, védett helyre vinni – erre elegendő akár egy garázs vagy bármilyen fedett helyiség. Balatonszepezden például meleget fújó ventilátorral próbálnak segíteni a madarakon. A további teendőkkel kapcsolatban egy közeli, vadmentéssel foglalkozó szervezetet érdemes megkeresni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!