Tömegesen pusztulnak itthon a fecskék a zord időjárás miatt

2024. szeptember 15. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a hideg, esős és szeles idő, ez pedig a fecskék számára különösen kedvezőtlen, tájékoztat Facebook-bejegyzésében a Magyar Madártani Egyesület. Az egyik balatoni útszakaszon már sebességkorlátozással próbálják védeni az állatokat.

A közösségi médiában egyre több madármentő szervezet figyelmeztet a fecskék pusztulására. A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont magyarázata szerint az időjárás miatt sok fecske az ablaknak repül. Még többeket autó ütött el mert „alacsonyan repkedtek az út felett és legyengülve ültek az utak mellett” – írja korábbi bejegyzésében az alapítvány.

Vasárnap délelőtti posztjukban azt írják, a Balaton északi partján, a 71-es főúton, Balatonalmádi és Keszthely között „tucatjával – több ezren – vannak halott fecskék az úton.” Ezért arra kérnek mindenkit, hogy ebben az időben lassan, óvatosan vezessenek, ha pedig bárki bárhol az út mentén gubbasztó, vagy földön lévő fecskét talál, ne hagyja magára. Ilyen esetben elég egy dobozba tenni a madarat és meleg, védett helyre vinni – erre elegendő akár egy garázs vagy bármilyen fedett helyiség. A további teendőkkel kapcsolatban egy közeli, vadmentéssel foglalkozó szervezetet érdemes megkeresni.

Időközben az Útinform azt közölte oldalán, hogy állatveszélyeztetési szempontok miatt sebességkorlátozást vezettek be a 71-es főúton, a 61-es és a 71-es km között, mivel kiemelt figyelmet követel az erdőből felszálló fecskék védelme. „Kérünk mindenkit, az érintett szakaszon fokozott körültekintéssel közlekedjenek!” – írták.

Az Időkép mindeközben Instagramon tett közzé egy videót: ezen az látszik, ahogy egy tucatnyi fecske összebújva próbálja átvészelni a hideg időt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!