Balatonszepezden ventilátorral melegítik a fecskéket a hidegben

2024. szeptember 16. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

Kifejezetten kedvezőtlen a fecskék számára a hirtelen jött hideg, a közösségi médiában egyre több madármentő szervezet figyelmeztet a fecskék pusztulására. Az Otthonod a kert csoport egyik tagja arról töltött fel képet, hogy Balatonszepezden meleget fújó ventilátorral próbál segíteni a madarakon.

„A házunk terasza kinyúlik és oszlopokon áll, 22 darab fecskefészekből álló molnárfecske-kolónia él bennük. Sajnos most, hogy hirtelen bejött ez a rossz idő, hogy ne fázzanak, egy fészekbe 8-10 fecske is bezsúfolódik, gondolom az első, a második költés fiókái, meg a szülők” – írta a lelkes madárvédő.

„Az utolsók rendre beszorulnak, nincs hely megfordulni, a szárnyuk miatt hátrálva nem tudnak kirepülni, csak egy-két farok látszik, ahogy bedugózták a kijáratot. Reggelente halált megvető bátorsággal felmászok egy létrára, és kibányászom a megszorultakat, majd a képembe repül még a többi is, ha már szabad az út” – folytatta.

„Most annyira fáznak, hogy feltettünk nekik egy meleg levegőt fújó ventilátort, imádják, nem hűlnek ki, nem kell annyi energia ahhoz, hogy a kis testüket melegen tartsák. (…) 35 madárka érkezett meg tavasszal, most körülbelül százan vannak és remélem, kevés pusztul el belőlük.”

A madármentő szervezetek egyébként azt írják: ebben az időben mindenki lassan, óvatosan vezessen, ha pedig bárki bárhol az út mentén gubbasztó, vagy földön lévő fecskét talál, ne hagyja magára. Ilyen esetben elég egy dobozba tenni a madarat és meleg, védett helyre vinni – erre elegendő akár egy garázs vagy bármilyen fedett helyiség. A további teendőkkel kapcsolatban egy közeli, vadmentéssel foglalkozó szervezetet érdemes megkeresni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!