Házak víz alatt, hajón érkező segély, evakuálások: így néz ki most az Európát érintő nagy árvízhelyzet

2024. szeptember 15. – 15:27

Házak víz alatt, hajón érkező segély, evakuálások: így néz ki most az Európát érintő nagy árvízhelyzet
Egy települést és a mellette lévő temetőt áraszt el a víz Lengyelországban – Fotó: Jakub Wlodek / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint félezer szakembert vezényeltek át a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatósághoz az árvízre készülve. Szombatról vasárnapra Magyarországra is megérkezett Boris, a ciklon, amely 131 km/órás széllökést is hozott magával. A hétvégén több száz tűzoltói beavatkozásra volt eddig szükség, beleértve a már vasárnap keletkezett károkat is.

A magyar politikusok egy része terepre vonult és intézkedni kezdett az árvízvédelem jegyében. Budapestre Karácsony Gergely főpolgármester az évtized legnagyobb árvizét jósolta: az alsó rakpartot a jövő hét kedden érheti el a víz a Vízügy szerint. Nemcsak a főváros, hanem például Győr is felkészült az áradásra forgalomkorlátozással:

A Vízügy közleményében azt írta, hogy a ciklon miatt továbbra is rendkívül esős az időjárás a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok északkeleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és ez várhatóan így lesz az előttünk álló napokban is. A ciklon mozgása és alakulása azonban nagyon bizonytalan, az előrejelzéseket is képes felülmúlni. Összegyűjtöttük, hogy áll a helyzet most a szomszédainknál, ahol Magyarországhoz hasonlóan veszélyjelzést adtak ki az árvizek miatt.

Mi van a szomszédban?

Hozzánk hasonló helyzetben van Szlovákia, ahol hétfőtől keddig tetőzik majd a Duna. A pozsonyi szakaszon a vízállás elérheti majd a 930 centimétert is Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter szerint. Itt vasárnap biztosítják az árvíz elleni védelmet mobilgátakkal. Bőstől Párkányig második szintű árvízvédelmet rendeltek el, itt szombat óta több mint 270 esethez hívtak tűzoltókat. Vannak részek, ahol a tűzoltók például csónakok segítségével segítenek idősek otthonába élelmiszert szállítani.

Elérte viszont már az árvíz Ausztriát, ahol több mint 1100 háztartást kellett evakuálni – a víz főként Alsó-Ausztria térségét és Bécset érte el. A hétvégihez képest tovább súlyosbodott a viharhelyzet vasárnap reggel, Alsó-Ausztria egész tartományát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. Stephan Pernkopf kormányzóhelyettes vasárnap arról beszélt, hogy „a helyzet egyre rosszabb” az országszerte hulló csapadék miatt.

Bécsben házakat öntött el a víz, a város U4 és U6-os metróinak egy szakaszát pedig le is zárták az árvíz miatt. Néhány épület már csak hajóval közelíthető meg az osztrák fővárosban. Az osztrák előrejelzők szerint a víz pár nap alatt megdöntött minden szeptemberi rekordot. Manuel Kelemen, a Puls24 TV előrejelzője úgy fogalmazott, „amit most tapasztaltunk, az már-már példa nélküli”.

Ausztria most áradásokra és földcsuszamlásra számíthat, Bécsben viharos szél is várható. Nyugaton heves havazások bonyolítják az ország helyzetét: főleg, mert Alsó-Ausztriában leállt a teljes vasúti forgalom. Ausztriában eddig egy tűzoltó vesztette életét a mentési munkák alatt.

És a többiek?

Lengyelországban Tomasz Siemoniak belügyminiszter arról beszélt, hogy jelenleg „nehéz a helyzet”, főként azokon a területeken, amelyeket négy folyó is körbevesz. A délnyugati részeken a víz szintje két méterrel haladja meg a biztonságos szintet, aggodalomra ad okot Morow és Głuchołazy városok helyzete is.

A településeken homokzsákokkal és szivattyúkkal készülnek fel a helyiek az árvízre, de, mint mondják, „nem tudják, mire számítsanak”. Donald Tusk miniszterelnök azzal próbálja nyugtatni a közvéleményt, hogy a helyzet „nem túl riasztó”, és nem terjed ki az egész országra sem.

Romániában több száz embert kellett evakuálni az áradások miatt vasárnap. Az ország keleti részén mentőakciókat indítottak, miután a víz otthonok ezreit rombolta le.

Árvízhelyzet a felső képen Romániában, az alsón Lengyelországban – Fotó: Andreea Campeanu / Reuters, Lukasz Cynalewski / Reuters Árvízhelyzet a felső képen Romániában, az alsón Lengyelországban – Fotó: Andreea Campeanu / Reuters, Lukasz Cynalewski / Reuters
Árvízhelyzet a felső képen Romániában, az alsón Lengyelországban – Fotó: Andreea Campeanu / Reuters, Lukasz Cynalewski / Reuters

Az emberek biztonságba helyezésére Romániában katonai csónakokat és repülőgépeket használtak. Marcel Ciolacu miniszterelnök arról beszélt, hogy a prioritás az, hogy megakadályozzák a további életveszélyt.

Több mint 15 ezer embert érintett az árvíz Románia keleti részén, Vaslui és Galac megyében, de összesen hét megye 28 településén szükség volt a hatóságok beavatkozására az utóbbi 24 órában, írta a Transtelex.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombat délután utasította az állami tartalékokat kezelő országos igazgatóságot, hogy sürgősen utaljon ki támogatást az árvízkárosultak megsegítésére. A belügyminisztérium több ideiglenes tábort állított fel azok számára, akiknek az otthonát elöntötte a víz.

Csehországban 38 különböző helyen hirdették ki a legmagasabb árvízriadót. Prágában megemelték az árvízvédelmet és a gátak magasságát, a töltéseket pedig lezárták a nyilvánosság elől. Az állatkert is bezárt az időjárás miatt. Péntek reggel egy nagy acélkapuval lezárták biztonsági okokból a Čertovkát is.

Csehországban több mint 250 ezer háztartás áram nélkül maradt a vihar miatt. A legdrámaibb helyzet a Lengyelországgal határos Morva-Szilézia keleti régiójában van. Csak ott több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az előrejelzések szerint az esőzések várhatóan hétfőig folytatódnak.

Csehországban mintegy 40 vasútvonalat kellett teljesen lezárni. A Prága és Ostrava közötti fontos vasúti fővonal Studenka állomásnál víz alá került, ezért számos Lengyelországba és Szlovákiába tartó Eurocityt töröltek.

Egyéb forrás: Időkép, MTI, Kurier, BBC

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!