Négy napon át éheztettek a röszkei tranzitzónában egy nőt és 20 éves gyerekét, akik most pert nyertek a magyar állam ellen

2024. szeptember 14. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyertek az állammal szemben a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei, egy anya és négy gyereke, akiket 17 hónapon át tartottak jogellenesen fogva a röszkei tranzitzónában, közölte a szervezet.

Z. L. és családja Afganisztánból menekült. A férjnek és négyből egy gyereknek sikerült eljutnia Ausztriába, ahol tartózkodási engedélyt kaptak, az anya és három gyereke közben 2018 decemberében a röszkei tranzitzónában kértek menedékjogot, kérelmüket viszont megtagadták, arra hivatkozva, hogy Szerbián keresztül jöttek.

A Helsinki Bizottság szerint a tranzitzóna családi részlegéből három hónap után átrakták őket a még ridegebb idegenrendészeti körletre, az anyát és a 20 éves legidősebb gyerekét négy napon át éheztették, csak azután kaptak enni, hogy a strasbourgi bíróság felszólította erre a kormányt.

A család 17 hónapig volt fogva tartva, úgy, hogy az egyik gyerek súlyos szívbeteg volt. Csak azután szabadultak ki, hogy 2020. május 21-én a kormány az Európai Unió Bírósága ítélete után felszámolta a tranzitzónákat. Z. L. és gyerekei Ausztriába mentek a család többi tagjához.

A strasbourgi bíróság ítélete szerint az állam megsértette az emberi jogaikat, mivel a tranzitzóna fogvatartásnak minősült, aminek nem volt érvényes jogalapja. Az is jogsértő volt, hogy éheztették a nagykorú családtagokat. Mindezekért 12 ezer eurós (nagyjából 4,7 millió forintos) jóvátételt kapnak.

Az elmúlt időszakban a Magyar Helsinki Bizottság több ügyfele is pert nyert a magyar állam ellen. Júniusban például egy 19 éves iraki férfi, akit a tompai tranzitzónában éheztettek és tartottak fogva, valamint egy szorongó arab nő, akit fertőzésgyanús betegeknek fenntartott konténerben tartottak fogva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!