Sziklának csapódott egy siklóernyős a Gerecsében, a Barlangi Mentőszolgálat mentette meg

2024. szeptember 12. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

Egy életveszélyes állapotban lévő siklóernyőző segítségére sietett a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSz) szerda este. A 33 éves pilóta délután szállt fel a Gerecsében, majd repülés közben eltűnt, ami után a társai értesítették a mentőket. Összesen 23 barlangi mentő vett részt a mentőakcióban, amely szinte percre pontosan a tavalyi törökországi sikeres barlangi mentés évfordulóján zajlott – írta közleményében a BMSz.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat húsz, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat három fővel ment a helyszínre. A Katasztrófavédelem ekkor már nekilátott a helyszín felderítésének és az előkészületeknek.

A szerda esti mentés – Fotó: Kovács Márton / BMSz
A szerda esti mentés – Fotó: Kovács Márton / BMSz


A barlangi mentők kötélpályák kiépítésével tudták kimenteni a pilótát, akit súlyosan sérült állapotban találták meg a függőleges sziklafal keskeny párkányán felakadva.

A férfi életveszélyes állapotban lógott nagyjából 20 méteres mélységben.

Az első orvosi vizsgálatokat és ellátást már a sziklafalon elvégezték, ezután hordágyon emelték ki a férfit. Innen már gyalog, majd terepjáróval szállították és átadták az Országos Mentőszolgálat Tatabányáról érkezett mentőegységének.

A baleset szinte órára pontosan a 2023 szeptember 11-én végződött, sikeres törökországi barlangi mentőakció befejeződésének évfordulóján zajlott. Ahogy tavaly a Morca-barlangban zajlott mentés orvosi ellátását, úgy a gerecsei mentés orvosi feladatait is dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa végezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!