Nyert a siófok-töreki lómenhely a hatóság ellen a bíróságon

2024. szeptember 11. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Pécsi Törvényszék szerdán megsemmisítette a Somogy Vármegyei Kormányhivatal azon határozatát, amelyben Barna György elővásárlási kérelmét fogadta el az állatmenhely 32 hektáros legelőjére, írta a 24.hu.

A Balaton közelében lévő lómenhely legelőjét Berecz Gabriella, a menhely egyik vezetője vette meg elővásárlási szerződéssel a fenntartó alapítványból kilépő egyik tagtól. Ugyanakkor Barna György, aki a Siófok Plázs nevű szórakozóhelyet is üzemelteti, bejelentette elővásárlási jogát mint helyi őstermelő. A megyei agrárkamara és a kormányhivatal is az ő elővásárlási jogát hagyta jóvá, ami miatt aztán a Dharma Ló Menedék Alapítvány pert indított.

A törvényszék most eljárásjogi hibákra hivatkozva semmisítette meg a kormányhivatal korábbi határozatát. Barna az elővásárlási jognyilatkozat igazolására egy siófoki lakcímkártyát csatolt be, de ahogy a törvényszék rámutatott, ez nem elegendő, például egy jegyzői igazolás is szükséges. Barna a további nyilatkozatokat csak később, hatósági felhívásra csatolta, de a Kúria is azt írta elő, hogy az elővásárlási jog bejelentésével egyidejűleg kell ezeket benyújtani.

A bíróság ezek után nem is vizsgálta, hogy Barna György valóban Siófokon lakik-e életvitelszerűen vagy Budapesten, amire a korábban becsatolt dokumentumokban szereplő tartózkodási címe utal.

Barna György korábban a 24.hu kérdésére azt mondta: húsz éve él Siófokon, vannak állatai, diót is termeszt, ezért döntött úgy, hogy él az elővásárlási jogával. A vállalkozó állítása szerint szereti az állatokat, és meghagyná legelőnek a területet. Az ügyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A bíróság a határozat megsemmisítése mellett új eljárásra utasította a Somogy Vármegyei Kormányhivatalt, ebben pedig, megtagadás helyett, jóvá kell hagynia Berecz Gabriella földvásárlását, mivel Barna György elővásárlási jognyilatkozatát (eljárási hibák miatt) olyannak kell tekinteni, mintha nem gyakorolta volna – mondta a 24.hu-nak Litresits András, a lómenhelyesek ügyvédje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!