Kóka János: Az ingyenes, jól működő, állami egészségügy utópia

2024. szeptember 6. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ingyenes, jó minőségű, állami egészségügy utópia, ebben a gazdasági környezetben csak korlátozottan működhet” – többek közt ezt is mondta Kóka János, egykori SZDSZ-es gazdasági miniszter és a Doktor24 magánegészségügyi vállalkozás alapítója a hvg360-nak adott interjújában, ahol arról is beszélt, hogy

az állami és a magánegészségügy szétválasztása helyett együttműködésre lenne szükség a két szektor között.

Kóka szerint mindenki csak nyerne azzal, ha a kormány a magánszolgáltatóktól rendelné meg az egészségügyi szolgáltatásokat. Mint elmondta, a magánszféra már számos közszolgáltatás ellátásába száll be, sokszor a felhasználók tudta nélkül. „A BKK megrendeli a szolgáltatást, de hogy a BKV vagy egy magáncég üzemelteti az adott buszt, az az utasnak édes mindegy” – mondja Kóka. Szerinte erre a példára lehetne megreformálni az egészségügy finanszírozását: a társadalombiztosító lenne az a központ, amely szükség esetén a magánszereplőktől vásárolja meg a szolgáltatást.

Kiemelte, az együttműködéssel egymás erősségeire építhetne a két szektor: sok területen ugyanis a magán, de van ahol az állami ellátás a jobb. Emellett az állami egészségügy kapacitásproblémái is megoldódnának. Kóka szerint egy vállalati egészségügyi rendszer ráadásul hatalmas terhet venne le a közfinanszírozott rendszer válláról, így pedig több idő kapacitás jutna a krónikus betegekre és az inaktívakra. Hozzátette, fontos lenne, hogy a magyar egészségügy a gyógyításfókuszú rendszerről egy megelőzésfókuszúra térjen át.

Az egykori SZDSZ-es politikus, bár jogosnak tartja a felháborodást a „tarthatatlan infrastrukturális állapotok miatt”, szerinte az utóbbi években történtek pozitív változások is az egészségügyben – itt említi a hálapénz eltörlését és az orvosi bérek megemelését. Magyar Péter kórházjárós akciója kapcsán megjegyezte, megérti a felháborodást, de óvatosságra int, szerinte a visszásságok felderítése helyett inkább megoldásokat kéne találni.

A Telexen korábban Komplex cikkben és podcastban is foglalkoztunk a magánegészségügyi piaccal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!