Belügyminisztérium: Nem kell leadniuk a tanároknak a telefonjaikat

2024. szeptember 5. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

„A pedagógusnak nem kell leadnia a birtokában lévő mobiltelefont, és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt” – írta megkeresésünkre válaszolva a Belügyminisztérium, miután a héten kiderült: a diákok után a tanárok iskolai okoseszköz használatát is rendelettel korlátozták.

A belügyminiszter 40/2024. (IX. 2.) BM rendelet 17. paragrafusa szerint a tanárok nem használhatják munka közben magáncélra a telefonjukat. A minisztériumtól azt is megkérdeztük, ki fogja ellenőrizni a pedagógusokat, és milyen következményei lesznek a szabályszegésnek. Válaszukban azt írták:

az ellenőrzés az igazgató, mint felettes jogosultsága, ahogy a jogsértés következményéről is ő dönt.

A hétfőn megjelent rendelet szerint a tanárok akkor nem vehetik elő az okoseszközeiket, ha órát tartanak, délutáni foglalkozáson vesznek részt vagy a gyerekekre felügyelnek. A 17. paragrafus 2-es pontja meghatároz bizonyos kivételeket, amikor nem kell alkalmazni a rendeletet.

  • Ha az iskola valamilyen külső pedagógiai programot szervez. Itt valószínűleg olyan programokra kell gondolni, mint a múzeumlátogatás vagy a tanulmányi kirándulás.
  • Ha veszély fenyegeti a pedagógus vagy más életét, testi épségét, és ezt a veszélyt el kell hárítani. Itt valószínűleg arról van szó, ha telefonon segítséget kell kérni kollégától, rendőrségtől, más hatóságtól.
  • Ha segítséget kell kérni valamilyen szabálysértés vagy bűncselekmény miatt. Tehát a 112-t biztonsággal felhívhatja a tanár.
  • Vagy ha azért kell telefonálni, mert a pedagógus vagy a diák egészségi állapota ezt szükségessé teszi. Ez a gyakorlatban nemcsak a mentő hívását, hanem a szülők, orvos értesítését is jelentheti.

Több tanárral is beszéltünk, akik szerint a megjelent szabályozás egy vicc és megalázó a pedagógusokra nézve. A rendelet hatálybalépésével túl sok dolog nem fog változni, hiszen az általunk megkérdezett tanárok szerint eddig sem nyomogatta senki a telefonját óra alatt.

Ennél lényegesen nagyobb változást jelentett, hogy a diákok iskolai okoseszköz használatát is korlátozták. Az új szabályozás már a tanév első napján bonyodalmakat okozott: például egy iskola előtt 25 percet álltak sorban a diákok, mire egyesével adminisztrálták a leadott telefonjukat. De arról is hallottunk, hogy egy másik iskolában azt kérték a tanulóktól, zokniba csomagolva adják le a mobiljaikat.

A diákok mobilhasználatát a tanárok ellenőrzik. Ha felmerülne, hogy a tanuló használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül tart magánál, akkor a pedagógus felszólítja a tanulót a tárgy átadására. Ha a diák ennek ellenére sem adja oda a tárgyat, akkor elvehetik tőle. A diák mobilját természetesen az oktatás végén vissza kell adni neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!