Hadházy szerint a Belügyminisztérium levélben igazította el az iskolaigazgatókat a képviselők látogatásáról

2024. szeptember 5. – 20:37

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán közzétett egy hivatalosnak tűnő, augusztus 29-én írt levelet, amelyet a képviselő szerint a Belügyminisztérium küldött ki iskolaigazgatóknak. A levél alapján a Belügyminisztérium arról tájékoztatja az iskolákat, hogy mi a teendőjük abban az esetben, ha egy országgyűlési vagy európai parlamenti képviselő meglátogatja őket. A levél végén Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár aláírása szerepel.

A levél tartalmazza a parlamenti és EP-képviselők intézménylátogatási jogáról rendelkező jogszabályokat és azok értelmezését. A dokumentum szerint a képviselők tájékoztatást kérhetnek az intézmény működéséről, ehhez azonban az intézmény igazgatójával előzetesen egyeztetniük kell. Az egyeztetésnek tartalmaznia kell a tájékoztatás formáját (azaz írásban vagy személyes látogatás során fog-e megtörténni), illetve minden esetben meg kell adni a tájékoztatás idejét, helyét és témáját. Ezt azzal indokolják a levélben, hogy az intézményvezető ezeknek az ismeretében tud felkészülni a szükséges tájékoztatásra.

A levél külön kitér arra, hogy az EP-képviselők esetében is a parlamenti képviselőkre vonatkozó korlátozásokat kell irányadónak tekinteni.

Az előzetes egyeztetés feltétele tehát az EP-képviselőkre is vonatkozik, a meglátogatott intézmény működését nem zavarhatják meg például azzal, hogy „előzetes egyeztetés nélkül, önhatalmúlag az intézmény területére lépnek”.

A levélben kihangsúlyozzák, hogy az intézményvezetők kötelezzék a képviselőket a képviselői igazolványuk felmutatására, ha ezt nem teszik meg, akkor az igazgatók megtagadhatják az intézménybe történő belépésüket. Emellett azt is megszabják, hogy az intézmény működéséről csak az igazgató adhat tájékoztatást.

Azt is hozzáteszik, hogy a képviselők tájékoztatását akár az intézmények házirendje is korlátozhatja, illetve hogy a képviselők nem készíthetnek felvételt sem az alkalmazottakról, sem a tanulókról, mert ezzel „aránytalan sérelmet okoznának”.

A rendelkezésre minden bizonnyal azért volt szükség, mert Magyar Péter augusztus végén bejelentette, hogy elkezdené végigjárni az iskolákat, szociális intézményeket, gyermekvédelmi intézményeket és a MÁV vonalait. A Belügyminisztérium hasonlóan járt el a kórházak esetében is, az egészségügyi államtitkár, Takács Péter nyár végére megelégelte, hogy a Tisza Párt elnöke kórházról kórházra jár, és elrendelte az egészségügyi intézményeknek, hogy csak munkaidőben fogadhatják Magyart.

A levéllel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériumnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!