Magyar Helsinki Bizottság: Kormánybiztos úr, nem „békésen”, hanem csendben, letörve távoztak a kárpátaljai menekültek

2024. szeptember 5. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió és az Európai Bizottság figyelmét is szeretné felhívni a Magyar Helsinki Bizottság a 2-3 ezer kárpátaljai menekült helyzetére, akik augusztus 20-án kerültek utcára egy új kormányrendelet miatt – derül ki a jogvédő szervezet csütörtöki közleményéből. A Helsinki Bizottság arra fogja kérni az európai szervezeteket, hogy biztosítsanak forrásokat a menekült embereknek, illetve tegyék meg azokat a jogi lépéseket, amelyekkel nyomást helyezhetnek a magyar kormányra, írják a közleményükben.

Emellett nyílt levélben fordultak Pál Norberthez, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztoshoz, hogy reagáljon a szervezetet ért rágalmakra. A kormánybiztos szerdán arról beszélt, hogy szerinte az ukrajnai menekültek 95 százaléka békésen hagyta el szállását, a többieket pedig a Helsinki Bizottság biztatta ellenállásra. A jogvédő szervezet egy posztban válaszolt erre, amiben azt írták:

„Tisztelt Kormánybiztos Úr, Ön összekeveri a szavakat. Nem békésen távoztak az emberek, hanem csendben, letörve.”

Egyébként pedig a családok 100 százaléka együttműködő volt, senki nem állt ellen, senki nem tiltakozott, írták. Viszont azt is látták, hogy sok asszony és gyerek esett kétségbe a tehetetlenség miatt. Szerintük az állam jogsértő és részvétlen manővere titokban maradt volna, ha a Helsinki Bizottság a nyilvánosság és a jog erejével nem tesz azért, hogy láthatóvá váljon a probléma. Állításuk szerint korábban ők voltak azok, akik ott voltak és látták, mi történik a kárpátaljai menekültekkel, hiába a kormánybiztos és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lett kijelölve a menekült családok segítésére.

A kormánybiztos korábban azt is mondta, havonta frissítik a háború sújtotta területeket tartalmazó listát a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium honlapján. A Helsinki Bizottság szerint ez nem fedi a valóságot, a lista július 1-jén jelent meg, de azóta nem frissült, erről egy blogposztban számoltak be, ez alapján szeptember 3-ig biztosan nem frissült a lista. „Ennek ellenére a kormánybiztos továbbra is homokba dugja a fejét, és erre a listára hivatkozik” – tették hozzá.

A jogvédő szervezet szerint sérti a jogbiztonság elvét, hogy „akár friss a honlapon megtalálható lista, akár nem, a magyar kormány egyáltalán nem vette figyelembe az augusztusi hadi eseményeket és az orosz légi támadások kiterjesztését, megszaporodását”.

A Helsinki Bizottság szerint az sem igaz, hogy ahol nincs közvetlen harc Ukrajnában, ott béke lenne, és normálisan lehetne élni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sem javasolja, hogy bárki visszatérjen Ukrajna bármely régiójába, hiszen a két és fél éve tartó háború nemcsak a frontvonalakra hat ki, de az egész országot teszi élhetetlenné. Ott sincs áram, gáz, fűtőanyag, ott sincs közszolgáltatás és munkalehetőség – áll a közleményükben.

A szervezet a Facebookon azt írta: „Mi, civil jogvédők továbbra is tájékoztatni fogjuk a közvéleményt, és jogi úton fogjuk visszaszerezni ügyfeleink önkényesen elvett jogait. Vagyis: találkozunk a bíróságon, Kormánybiztos Úr.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!