Állami fenntartásba került Iványiék abaújkéri iskolája

2024. szeptember 5. – 19:30

Másolás

Vágólapra másolva

Állami fenntartásba került az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség abaújkéri iskolája, közölte csütörtökön az egyház. Az iskolát azért kellett átadniuk az államnak, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) felmondta az ingatlanhasználati szerződésüket. Arra hivatkoztak, hogy a MET nem látja el a megállapodásban vállalt feladatát. A MET szerint ez nem igaz. Az iskola a Szerencsi Szakképző Központhoz került az átadással.

Közleményében azt írja a MET, hogy az abaújkéri iskolát 2005-ben vették át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzattól azzal a feltétellel, hogy sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek képzéséről is gondoskodnak. Volt olyan tanév, amikor 800 tanuló járt hozzájuk, az anyagi nehézségek miatt azonban a mostani tanévben már csak a szakképzési centrum működött 230 diákkal.

A MET-nek nem csak az abaújkéri iskolájáról kell lemondania. A fővárosi kormányhivatal augusztus végén törölte a nyilvántartásából Iványiék budapesti iskoláit és óvodáit is. A kormányhivatal közlése szerint a közműszolgáltatók és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzései alapján jutottak arra, hogy a MET a felhalmozott közüzemi tartozásaival veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését.

Nem sokkal később hasonlóan járt Iványiék szegedi intézménye is: nem kezdődhet el a tanév a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban sem, miután az intézményt törölte a nyilvántartásból és működési engedélyét is visszavonta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. Iványi Gábor értelmetlennek és ördöginek nevezte a fővárosi kormányhivatal döntését. Az intézmények bezárása ellen petícióban tiltakoztak az érintettek.

A MET és a hozzá tartozó Oltalom Karitatív Egyesület évek óta komoly pénzügyi problémákkal küzd, mivel jelentős összegű tartozást halmoztak fel a közszolgáltatók felé. Tartozásaik miatt a NAV nemrég inkasszót vetett ki a bankszámláikra. A MET szerint azért jutottak idáig, mert 2011-ben elvesztették egyházi státuszukat, és emiatt nem kapták meg az egyházaknak járó normatív állami támogatás. A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ugyan jogerős ítéletben kötelezte a magyar államot, hogy állítsa vissza az egyházi státuszt, de máig nem hajtották azt végre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!