Fürjes Balázs szerint az ország nincs olyan állapotban, hogy 2036-ban olimpiát rendezzen

2024. szeptember 5. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából rajtunk múlik, hogy lesz-e olimpia, összességében mégis borúlátó a Budapest 2036-os olimpiarendezésével kapcsolatban – többek között ezekről beszélt Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja, az Orbán-kormány volt államtitkára a 24.hu Della című podcastjában. Fürjes álláspontja azért meglepő, mert korábban Gyulai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (MOB) úgy nyilatkozott a kormánysajtóban sokat kritizált párizsi olimpiáról, hogy Magyarország százszor jobb olimpiát tudna rendezni. Orbán Viktor pedig azt mondta, hogy csupán néhány mobilcsarnokot kell fölhúzni meg elbontani a 2036-os olimpia megrendezéséhez.

Fürjes szerint a 2036-os olimpia budapesti megrendezése „nagyjából rajtunk múlik”, de szerinte „nem vagyunk abban az állapotban, hogy ezt megugorjuk”. Borúlátó a budapesti rendezéssel kapcsolatban. Belátható időn belül kicsi a valószínűsége annak, hogy a magyarok rendezzék meg az olimpiát, mondta. Nem valószínű ugyanis, hogy megszülessen egy tartós társadalmi és politikai konszenzus, vagyis egyetértsen és tartósan egy irányba húzzon a kérdésben Orbán Viktor, Magyar Péter és Karácsony Gergely. Sportinfrastruktúrában viszont jól állunk, az olimpiarendezéshez még a közlekedésen kéne javítani, tette hozzá. Fürjes szerint nincs is asztalon a rendezés témája.

Fürjes brutálisan sikeresnek tartja a párizsi olimpiát. Úgy látja, hogy a franciák házigazdaként is sikeresen szerepeltek és a magyarok teljesítményét is méltatta. Kiemelte, hogy bár óriási munka van minden egyes kvótában, ha nem figyelünk, az ázsiai és arab országok elmennek mellettünk, népességarányosan Új-Zéland is feljött és meg is előzött minket az éremtáblázatban. A magyarok olimpiai teljesítményét Orbán Viktor is kritizálta korábban.

A párizsi olimpia fontos tanulsága Fürjes szerint, hogy alapvetően nem közpénzből, hanem magántőkéből és szponzorációkból fedezték a költségeket. Ugyanakkor fontos szétválasztani, mi számít közvetlenül rendezési költségnek, és melyek azok a kiadások és fejlesztések, amelyekre amúgy is szükség lenne, és nem csupán az olimpia számlájára kell írni. Itt említette például a közlekedés korszerűsítését: szerinte ha az ötven éves HÉV-kocsikat így is úgy is meg kell tenni, ha viszont ezt nem ugorja meg az főváros és az ország, felejtsük el az olimpiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!