A kisfiú a választól bepánikolt, nagyon sírt, majd hányni kezdett – bíróságon a mogyorótól meghalt kisfiú ügye

2024. szeptember 4. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódott a bíróságon a mogyoróallergia miatt elhunyt 6 éves újpesti kisfiú ügyében indított büntetőper – írja a Blikk.

Mint arról már korábban írtunk, a tanárnő 2022. januárban földimogyorós édességet tett gondatlanságból egy hatéves kisfiú padjára egy születésnapi ünnepségen. A gyerek később rosszul lett, majd egy budapesti benzinkúton meghalt, életét a mentők sem tudták megmenteni.

A pedagógust halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják, és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoznak.

Ezúttal a tanárnő vallomását olvasták fel a bíróságon. Az iratból kiderült, hogy noha a kisfiú üzenőfüzetében jelezték a szülők, hogy allergiás, hivatalos orvosi papírt soha nem hoztak, és szóban sem beszéltek senkivel a gyerek betegségéről. A napközis tanárnak csak felületes tudása volt a mogyoróallergia tüneteiről, így miután hányt a kisfiú azt gondolta, hogy a nehezén már túl vannak, így nem hívott mentőt. A vallomása szerint az ünneplés közepén egyszer csak arra lett figyelmes, hogy a fiú megkérdezi a másik tanárnőt, hogy volt-e mogyoró abban az ostyában, amit kaptak. A kisfiú a választól bepánikolt, nagyon sírt, majd hányni kezdett.

Mindeközben a tanárok értesítették a gyerek édesanyját, aki hamar megérkezett, picit beszélgetett még az egyik tanárnővel és elmondta, hogy gyermeke egyszer már rosszul lett, amikor mogyorót is tartalmazó élelmiszert evett. Ezután kézen fogva távozott kisfiával. A gyerek állapota azonban egyre rosszabb lett, berohantak egy benzinkútra, de az oda hívott mentők már nem tudtak rajta segíteni, meghalt.

A tanárnő vallomásában elmondta azt is, hogy a gyerek igen szorongó és sírós volt korábban is, még a mosdóra sem mert egyedül kimenni. Ezért abból, hogy a tragédia előtt is hasonlóan viselkedett, a tanárnő nem sejtette, hogy ekkora a baj.

A mai tárgyalási napon vallomást tett a másik tanárnő is, aki a születésnap idején szintén a teremben volt. A kolléganő alátámasztotta a vádlott szavait, ő sem kapott az üzenőben írtakon kívül a gyerek betegségéről semmiféle tájékoztatást a szülőktől.

A kisfiú szüleit zárt tárgyaláson hallgatja meg a bíróság októberben.

Az országot megrázó haláleset után aktív társadalmi diskurzus kezdődött a témában, és hamar kiderült, hogy rendszerszintű változásokra van szükség, hogy az ilyen tragédiák elkerülhetőek legyenek.

A történtek után több szervezet is javaslattal állt elő a közétkeztetés megreformálásáért. Végül érdemi eredményre jutottak: a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület és az AKI Egyesület kidolgozta azt az intézményi protokollt, amely a nevelési és oktatási intézmények részére egyértelmű leírását tartalmazza annak, hogy mit kell tenni, ha anafilaxiás allergiás gyermek iratkozik be az intézménybe, továbbá hogy milyen általános felkészültséget kell biztosítani, ha egy korábban nem diagnosztizált esetnél lép fel súlyos, életveszélyes allergiás roham.

Ezt a protokollt elküldték a minisztériumba, amelyet véleményeztek, ők pedig a kéréseiknek megfelelően javítottak. A köznevelési törvényt módosították a történtek miatt. 2022 júliusától pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felrakta a tb-támogatott készítmények listájára az EpiPent és az EpiPen Juniort, azokat az adrenalininjekciókat, amelyekkel a súlyos allergiás rohamok esetén életet lehet menteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!